Rusija želi da isključi Zaporožsku elektranu iz energetskog sistema Ukrajine

Rusija želi da isključi Zaporožsku elektranu iz energetskog sistema Ukrajine

Ruske trupe granatiraju Zaporožsku elektranu kako bi uništile njenu infrastrukturu, odsekle je od energetskog sistema Ukrajine i zamračile jug.

„Aktovi nuklearnog terorizma u NE Zaporožje – artiljerijski udari na NE – imaju za cilj da unište infrastrukturu elektrane, da oštete sve dalekovode preko kojih se električna energija snabdeva ukrajinski energetski sistem i da zamrače jug zemlje“, prenosi štampa. obaveštava služba Energoatoma (Nacionalne kompanije za proizvodnju nuklearne energije Ukrajine).

Napominje se da će se granatiranje postrojenja verovatno nastaviti.

„Koordinisane akcije bezbednosnih organizacija, posebno UN, IAEA i VANO, kao i stalni pritisci međunarodne zajednice na Rusiju da povuče trupe iz najvećeg evropskog nuklearnog objekta i njegova potpuna demilitarizacija mogu to sprečiti. Neophodno je vratiti ZNPP u status mirnog civilnog objekta, koji je imao pre ruske invazije“, naglašava Energoatom.

Kompanija je uverena da Ruska Federacija može da sprovede svoj plan pretvaranja ZNPP u vojnu bazu za nuklearne teroriste.

Kako je precizirano, ovaj plan uključuje i dalju potpunu deenergetiku postrojenja (zamračenje) uz puštanje u rad dizel agregata svih agregata za hlađenje nuklearnog goriva koje se nalazi u svim nuklearnim reaktorima i bazenima za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva svakog bloka. .

Kako je saopšteno, 5. avgusta ruski vojnici granatirali su teritoriju Zaporoške NE – zabeležena su tri udara u blizini industrijske lokacije.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je, komentarišući situaciju u ZNPP, rekao da je „svako granatiranje nuklearnih objekata drski čin terora“.