Veliki požar se širi na kubansko skladište goriva pogođeno gromom

Veliki požar se širi na kubansko skladište goriva pogođeno gromom

Drugi rezervoar za skladištenje goriva u blizini kubanske luke supertankera u Matanzasu eksplodirao je u subotu ujutro nakon požara koji je izgoreo tokom noći nakon što je grom pogodio drugi rezervoar u petak uveče.

Kubanska državna televizija saopštila je da je najmanje 67 ljudi povređeno u drugoj eksploziji, a da je 17 vatrogasaca nestalo. Civili su već bili evakuisani iz tog područja.

Ministar zdravlja Hoze Anhel Portal Miranda rekao je na Tviteru da su od povređenih troje u kritičnom stanju, troje u veoma teškom, a još 12 u „teškom“ stanju.

Sedam pacijenata prebačeno je u bolnice u glavnom gradu Havani.

Predsednik Migel Dijaz-Kanel posetio je lice mesta 80 milja istočno od Havane oko ponoći i vratio se ujutru dok je državna televizija emitovala direktan prenos katastrofe koja se odvijala.

Dijaz-Kanel je na Tviteru pre druge eksplozije objavio da su oni koji su prvi reagovali „pokušavali da spreče širenje plamena i bilo kakvo izlivanje goriva“ u zaliv Matanzas.

Kasnije je tvit iz njegove kancelarije rekao da Kuba traži savet od prijateljskih naroda da ugase požar.

Do subote ujutro vatra je potpuno izmakla kontroli, preteći drugim obližnjim rezervoarima za gorivo dok je dim stigao do Havane.

Bolničar na licu mesta, koji je tražio da ne bude identifikovan, rekao je telefonom da se obližnje rezervoare polivaju hladnom vodom.

Kuba pati od svakodnevnih nestanka struje i nestašice goriva, a gubitak goriva i kapaciteta za skladištenje će verovatno pogoršati situaciju.

Horhe Pinon, direktor Univerziteta Teksas u Programu za energetiku i životnu sredinu Latinske Amerike i Kariba u Ostinu, rekao je da se u toj oblasti nalazi osam velikih rezervoara, svaki kapaciteta 300.000 barela.

„Ovo je mesto za pretovar goriva u razne termoelektrane, a ne samo u obližnju, tako da bi ovo mogla biti veoma loša vest za elektroenergetsku mrežu“, rekao je on.