Mediji: Američka vojna vežba u blizini kineske granice

Mediji: Američka vojna vežba u blizini kineske granice

Američka i indijska vojska održaće zajedničke vežbe u planinama Himalaja u oktobru, manje od 100 kilometara od sporne granice Indije sa Kinom, javio je CNN. Lokacija je objavljena usred pojačanih tenzija između SAD i Kine oko Tajvana, dok se Indija i Kina sukobljavaju duž svoje planinske granice.

Vežbe će biti održane sredinom oktobra u blizini grada Auli u indijskoj državi Utarakand, rekao je oficir indijske vojske za Si-En-En u subotu. Auli sedi na južnim padinama Himalaja, a vežbe će se fokusirati na ratovanje na visini od 10.000 stopa (3.000 metara).

Auli se takođe nalazi oko 95 kilometara (59 milja) od linije stvarne kontrole, labavo definisane granice koja deli Indiju i Kinu. Dok obe strane polažu pravo na teritoriju sa druge strane ove linije, ona je služila kao de fakto granica između dve zemlje od kraja kinesko-indijskog rata 1962. godine.

Borbe su izbile duž ove linije 2020. godine nakon što se Kina usprotivila indijskoj izgradnji puta na njenoj teritoriji. Indija je saopštila da je izgubila oko 20 vojnika, dok je Kina tvrdila da je izgubila četiri.

Tenzije su od tada ostale visoke, a Indija je u maju optužila Kinu za izgradnju mosta na teritoriji koju smatra pod „ilegalnim okupacijom“.

Odnosi između SAD i Kine takođe su se značajno pogoršali nakon posete predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu ove nedelje. Peking je odgovorio na posetu pokretanjem velikih vojnih vežbi, smanjenjem uvoza sa Tajvana, sankcionisanjem Pelosi i njene porodice i prekidom diplomatskih veza sa Vašingtonom u nizu ključnih oblasti.

Dok Tajvan sam sobom vlada od 1949. godine, Kina polaže pravo na suverenitet nad ostrvom. SAD priznaju ovaj suverenitet u okviru politike jedne Kine, ali s obzirom na Pelosijev status kao najvišeg američkog zakonodavca i člana iste političke partije kao i predsednik Džo Bajden, Peking je tu posetu shvatio kao „ozbiljno kršenje“ ove politike.

S obzirom da se kineske vojne vežbe nastavljaju za vikend, zvaničnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi najavio je u četvrtak da će SAD obavljati „vazdušne i pomorske tranzite“ kroz Tajvanski moreuz u narednim nedeljama, dok će USS Ronald Regan Udarna grupa nosača ostati stacionirana u regionu.

S obzirom da su obe strane pokleknule svoje vojne snage, Politiko je u petak izvestio da kineski zvaničnici odbrane ignorišu telefonske pozive svojih američkih kolega.

General Čarls Flin, komandant Pacifičke vojske SAD, rekao je novinarima u junu da će vežbe uključiti jedinice vazduhoplovnih snaga i SAD i Indije, i da će služiti kao „protivteža” i „odvraćanje” kineskoj aktivnosti duž spornog granica. Predstojeće himalajske vežbe su deo godišnje američko-indijske vežbe, koja je održana prošle godine na Aljasci.