Ukrajinci koji su primorani da dobiju ruske pasoše ne bi trebalo da budu krivično gonjeni

Ukrajinci koji su primorani da dobiju ruske pasoše ne bi trebalo da budu krivično gonjeni

Stanovnici okupiranih teritorija Ukrajine, koji su prinuđeni da pribavljaju ruske pasoše, ne bi trebalo da odgovaraju po zakonu.

Kako je preneo Ukrinform, ovaj stav je iznela stalna predstavnica predsednika za Autonomnu Republiku Krim Tamila Taševa, koja je razgovarala sa projektom Krim.Realnosti RSE.

„Naš stav je zasnovan na postojećem zakonodavstvu. Postoji osnovni zakon po kojem se ti dokumenti nazivaju ništavnim, nevažećim. A postoji i Strategija deokupacije i reintegracije, gde se prinudna pasošizacija navodi kao krivično delo protiv međunarodnog humanitarnog prava. Kao država, obraćali smo se međunarodnim sudovima, gde ljude koji su bili prinuđeni da dobiju pasoše nazivamo „žrtvama“, a ne „nasilnicima“, rekla je Taševa.

Prema rečima zvaničnika, Predstavništvo je pozvano da učestvuje u diskusiji o relevantnim izmenama i dopunama ukrajinskog zakonodavstva. Relevantni nacrt zakona je u izradi. Konkretno, predviđa odgovornost za saučesništvo u izdavanju ruskih pasoša na teritorijama koje je Rusija zauzela.

„U sadašnjoj verziji stoji da će krivično odgovarati lica koja omogućavaju ilegalnu pasošizaciju naših građana na okupiranim teritorijama. Na primer, rukovodioci pasoških kancelarija, ljudi koji organizuju proces izdavanja pasoša. Drugi slučaj je kada čovek uzima pasoš da bi ga angažovala okupaciona uprava.Takođe se radi o ljudima koje je ukrajinska vlada ovlastila da zastupaju njene interese, ali su položili zakletvu i okrenuli (prema okupatorskoj vlasti – prim. aut.). koji žive na okupiranoj teritoriji, kao taoci okolnosti, ne treba da odgovaraju“, rekla je Taševa.

Kako je preneo Ukrinform, Irina Vereščuk, potpredsednica Vlade, ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, izrazila je mišljenje da dobijanje pasoša države agresora od strane državljanina Ukrajine – bez obzira na motive – treba smatrati zločinom.