Finska: Kazne za širenje dezinformacija u korist strane države

Finska: Kazne za širenje dezinformacija u korist strane države

Bezbednosna policija Finske (SUPO) predlaže uvođenje krivične kazne za namerni uticaj informacija i širenje dezinformacija u korist strane države, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Ile.

Prema predlogu SUPO-a, onaj koji širi lažne informacije prvo bi dobio opomenu. U slučaju ponovnog širenja dezinformacija, nastupiće krivična odgovornost.

Napominje se da je predlog Odboru za komunikacije i transport Parlamenta Finske u aprilu podneo šef bezbednosne policije Anti Peltari.

Prema rečima zamenika šefa bezbednosne policije Teimua Turunena, neophodno je jasno označiti granice akcija za koje će nastati odgovornost.

„Naravno, u pravnoj državi moramo da se pridržavamo principa slobode govora. Kažnjavanje bi bilo moguće u situacijama kada čovek sam shvati da deluje u korist strane države i nastavi da širio lažne vesti i lažne informacije, uprkos upozorenju policije“, objasnio je Turunen.

Kako je saopšteno, u Turskoj je parlamentu dostavljen nacrt zakona koji će omogućiti zatvorsku kaznu za širenje lažnih informacija na društvenim mrežama.