Četiri civila povređena u granatiranju Dnjepropetrovske oblasti

Četiri civila povređena u granatiranju Dnjepropetrovske oblasti

Ukrajinsko glavno tužilaštvo otvorilo je krivični postupak zbog ruskih artiljerijskih udara na naselja u Dnjepropetrovskoj oblasti, pri čemu su četiri civila povređena, izjavilo je ukrajinsko glavno tužilaštvo, prenosi Ukrinform.

Pod procesnim rukovodstvom Okružnog tužilaštva Nikopolj i Tužilaštva Istočnog okruga Krivog Roga, pokrenuta je pretkrivična istraga o krivičnom postupku zbog kršenja zakona i običaja ratovanja (1. deo, član 438 Krivičnog zakona Ukrajine).

Prema podacima istrage, ruske trupe su u noći 6. avgusta 2022. godine, kršeći međunarodno humanitarno pravo, otvorile vatru na stambena naselja Nikopolja višecevnim raketnim sistemima (MLRS).

Četiri civila su zadobila gelere, a jedan od njih je prebačen u bolnicu. Pored toga, oštećeno je preko 40 privatnih kuća i stambenih blokova, kao i kućni objekti, vrtić i dečiji umetnički centar. U prekidu su gasovod i dalekovodi.

Selo Marijanske, koje se nalazi u okrugu Krivij Rih, takođe je bilo pod neprijateljskom vatrom. Ruski projektili naneli su štetu na privatnim kućama i tamošnjem dalekovodu.

Sada na licu mesta rade tužioci, policijski istražitelji i veštaci. U ovoj oblasti nema vojnih objekata, dodalo je ukrajinsko glavno tužilaštvo.