DPR: Deca među povređenima nakon granatiranja bolnice u Donjecku

DPR: Deca među povređenima nakon granatiranja bolnice u Donjecku

U ukrajinskom artiljerijskom napadu na Dontesk najmanje jedna osoba je poginula, a nekoliko je povređeno, saopštili su zvaničnici Donjecke Narodne Republike. Jedna od zgrada na meti u petak bila je bolnica. Povređeno je deset osoba, uključujući decu, rekao je zamenik ministra informisanja DNR Daniil Bezsonov.

Dva naselja u Donjecku našla su se u petak pod vatrom ukrajinskih snaga, izvestile su snage samoodbrane DNR. Oštećena bolnica se nalazi u okrugu Kujbišev u gradu. Najmanje jedna raketa je direktno pogodila krov, pokazuju slike sa lica mesta.

Lokalne službe za vanredne situacije saopštile su da je projektil izazvao požar, koji je brzo ugašen.

Bezsonov je na svom Telegram kanalu objavio snimak na kojem se vidi jedna od žrtava, rekavši da je čula da su najmanje dva projektila pala u blizini dok su ona i njeno dete bili u poseti bolnici. Istražitelji su rekli da je druga raketa pala ispred zgrade i da je krhotina od eksplozije pogodila automobil i povrijedila muškarca.

Žrtva je dodala da je bila sa sinom kada je napad počeo. Ona je telom zaklonila dete, uspevši da ga spase od ozbiljnih povreda, dok su je udarili leteći krhotine.

Kijev negira optužbe da njegove snage svakodnevno izvode artiljerijske napade na civilne ciljeve u Donjecku. Tvrdi se da granatiranje vrše DNR i ruske snage da bi diskreditovali ukrajinske trupe.

DPR je saopštila da je najnoviji napad došao iz Avdejevke, satelitskog grada koji se nalazi severno od Donjecka i koji je postao ukrajinsko uporište. Ove nedelje su u toj oblasti bile intenzivne borbe, a ukrajinske trupe su navodno ustupile teritoriju.