Šef grčke obaveštajne službe dao ostavku zbog skandala sa prisluškivanjem

Šef grčke obaveštajne službe dao ostavku zbog skandala sa prisluškivanjem

Šef grčke obaveštajne službe podneo je ostavku, saopštila je u petak premijerova kancelarija, posle sve većeg pritiska na vladu da rasvetli upotrebu zlonamernog softvera za nadzor.

Šef EIP-a Panagiotis Kontoleon podneo je ostavku „nakon pogrešnih radnji otkrivenih tokom zakonitih procedura prisluškivanja“, navodi se u saopštenju kabineta premijera.

Kontoleon nije odmah bio dostupan za komentar.

Ranije ove nedelje, dva poslanika koji su razgovarali sa Rojtersom pod uslovom da ostanu anonimni rekli su da je Kontoleon priznao tokom parlamentarnog odbora 29. jula da je njegova služba špijunirala Tanasisa Kukakisa, finansijskog novinara koji radi za CNN u Grčkoj.

To ročište zatvoreno za vrata sazvano je nakon što je lider socijalističke opozicione stranke PASOK podneo tužbu najvišim sudskim tužiocima zbog pokušaja prisluškivanja njegovog mobilnog telefona softverom za nadzor.

U odvojenom saopštenju u petak, kancelarija premijera saopštila je da je glavni pomoćnik premijera Kirijakosa Micotakisa, njegov generalni sekretar Grigoris Dimitriadis, takođe podneo ostavku, ne navodeći dalje detalje. EIP izveštava kabinet premijera.

Vlada kaže da grčke vlasti ne koriste špijunski softver koji je navodno korišćen u hakovanju Koukakisa i da ne posluju sa kompanijama koje ga prodaju.

U aprilu je grčki tužilac započeo istragu o navodima Kukakisa da je njegov pametni telefon zaražen softverom za nadzor.