Italija finalizira reformu pravosuđa zbog sredstava EU

Italija finalizira reformu pravosuđa zbog sredstava EU

MILANO – Odlazeća vlada Italije odobrila je u četvrtak uredbu o reformi notorno sporog sistema krivičnog pravosuđa u zemlji, prema vladinim zvaničnicima, otvarajući put finalizaciji šire reforme potrebne za održavanje protoka sredstava Evropske unije, piše Rojters.

Kašnjenja u sudskim sporovima smatraju se odvraćanjem stranih ulaganja, podrivavanjem poverenja u pravni sistem i velikim kočenjem rasta treće najveće ekonomije evrozone.

Evropska komisija je deo svojih 200 milijardi evra sredstava za oporavak od pandemije za Italiju uslovila smanjenjem dužine suđenja za 25 odsto tokom pet godina u krivičnim predmetima i za 40 odsto u građanskim.

Reforma, verovatno najkontroverznija u 18-mesečnom premijerskom mandatu premijera Marija Dragija, predlaže da se ukinu suđenja bez izricanja presude ako se produže duže od određenog vremena.

Kritičari kažu da će to omogućiti hiljadama kriminalaca da izbegnu pravdu, ali ministarka pravde Marta Kartabija ističe da reforma takođe predviđa angažovanje 15.000 službenika kako bi se olakšao posao sudija, pojednostavljuje neke procedure i podstiče pregovaranje o priznanju krivice kako bi se sprečilo da slučajevi odu na sud.

Uredbe o reformi sistema krivičnog i građanskog pravosuđa ići će u parlamentarne odbore koji mogu predložiti moguće izmene. Reforma mora da stupi na snagu do kraja ove godine kako bi se oslobodila evropska sredstva.

Dragijeva vlada u odlasku je reformu pravosuđa učinila delom posla kojim će se baviti do imenovanja nove vlade posle izbora 25. septembra.