Rusi su organizovali „rat” kafane u Tbilisiju

Rusi su organizovali „rat” kafane u Tbilisiju

Jedno od najotmjenijih mesta u Tbilisiju – bar Dedaena – proglašeno je za „rat” na ruskim društvenim mrežama jer je uvelo „vize” za građane Ruske Federacije, prenosi „Evropska pravda“.

Već nekoliko meseci bar u Tbilisiju nudi građanima Rusije da se registruju na svojoj veb stranici pre posete i odgovore na upitnik, uključujući sledeće: ako posetioci iz Ruske Federacije odbiju da odgovore potvrdno na ova pitanja, biće im odbijena usluga.

Inicijativa lokala je od početka izazvala nezadovoljstvo pojedinih turista, ali nije smanjila broj posetilaca. Bar je moderan, sa liberalnim pogledima, žurkama elektronske muzike, smešten u parku Dedaena – popularnom mestu okupljanja neformalne omladine.

Kampanja uvreda na račun Dedaene počela je nakon što su se na ruskom kanalu Mash Telegram pojavile fotografije „viza”. Baru je počeo namerno da snižava ocenu na Guglu i ostavlja negativne kritike.

„Rat“ lokala objavio je ruski Telegram kanal „Mužskoe gosudarstvo“ (u Rusiji priznat kao ekstremistički). Njen autor Vladislav Pozdnjakov je čak objavio uputstva kako da snizi rejting bara na Guglu i podstakao ljude da pišu komentare koji sadrže pretnje i uvrede.

Dakle, pretnje, o kojima se sa ogorčenjem raspravlja na gruzijskim društvenim mrežama, ne pripadaju ruskim turistima u Gruziji, već „trolovima“ iz Rusije. Mnoge od ovih recenzija dospele su u gruzijske društvene mreže i izazvale negodovanje.

Dedaena je prokomentarisao situaciju na svojoj Fejsbuk stranici:

„Niskim ocenama pokušavaju da izvrše pritisak na nas. Ne verujemo da je osoba koja je ponosno napisala slovo Z na našem zidu pobegla od Putinovog režima… Samozvani „dobri“ Rusi iz „druge Rusije“ „Zahtevaju da budu dočekani sa osmehom, dosadna im je naša „vizna politika“. Rusi, niste ovde kod kuće i nikada nećete biti. Uskoro ćemo svi zajedno slaviti kraj ruskih imperijalističkih ideja“, navodi se u poruci. .

Situacija oko lokala „Dedaena” odvija se u pozadini realne diskusije o tome kakva bi trebalo da bude državna politika Gruzije u vezi sa masovnom migracijom ruskih državljana u zemlju nakon početka rata u Ukrajini.

Nekoliko opozicionih partija saopštilo je da situacija izmiče kontroli i predložilo uvođenje raznih mera, sve do uvođenja viznog režima sa Rusijom i moratorijuma na kupovinu nekretnina od strane Rusa. Vladajuća partija Gruzije tvrdi da je problem izmišljen i da u zemlji nije ostalo toliko Rusa kao što tvrdi opozicija, a većina ih dolazi kao obični turisti.

Tačan broj ruskih državljana koji su ostali u Gruziji trenutno ne zna nijedna agencija. Poznato je samo da je u martu-junu 2022. godine broj ruskih državljana koji su ušli u Gruziju porastao za 355 odsto u odnosu na prošlu godinu, na 299.094 osobe.