Pobunjeni igrači saudijske lige golfa tuže PGA zbog sankcija

Pobunjeni igrači saudijske lige golfa tuže PGA zbog sankcija

Šestostruki glavni pobednik Fil Mikelson je među 11 igrača povezanih sa LIV Golf serijom koju podržava Saudijska Arabija koji su pokrenuli tužbu protiv PGA usred tvrdnji da je njihova odluka da suspenduju zvezde skitnice štetna za njihove karijere.

Grupa, u kojoj se nalaze i Brison DeChambeau i Ian Poulter, pokrenula je postupak u sredu pred saveznim sudom u San Francisku i traže odštetu za ono što tvrde da je PGA demonstracija antikonkurentnog ponašanja.

„Ponašanje Turneja nema nikakvu drugu svrhu osim da nanese štetu igračima i spreči ulazak prve značajne konkurentske pretnje sa kojom se Tour suočio u poslednjih nekoliko decenija“, navodi se u tužbi.

„Svrha ove akcije je da se uklone antikonkurentna pravila i prakse PGA Tour-a koji sprečavaju ove golfere sa nezavisnim izvođačima da igraju kada i gde žele.

PGA je burno reagovala na niz igrača koji su bili u iskušenju značajnim finansijskim ponudama da učestvuju u LIV Golf događajima; scenario za koji PGA insistira da ugrožava budućnost sporta i uništava njegovu prihvaćenu strukturu.

Najavili su suspenzije i novčane kazne za igrače koji su se pridružili odmetnutoj ligi, na čijem čelu je veteran golfa Greg Norman.

Međutim, neki vrhunski igrači golfa su se oduprli tom porivu – uključujući Tajgera Vudsa, za koga se navodi da je odbio sumu između 700-700 miliona dolara da udruži snage sa LIV Golfom.

Debitovao je na istoku SAD prošle nedelje događajem u Nacionalnom golf klubu Donalda Trampa u Bedminsteru u Nju Džersiju – uprkos žestokim protestima porodica koje su izgubile svoje najmilije u terorističkim napadima u Njujorku 11. septembra, tragediji za koju je Tramp ranije okrivio Saudijsku Arabiju. Arabija.

Ukoliko Mikelson i njegovi kolege prebegli budu uspešni u osporivanju suspenzije, to bi moglo da dovede do dodatnih problema, rekao je bivši kapiten Rajder kupa Dejvis Lav.

„Ako momci iz LIV-a tuže i dozvole im da igraju na PGA turneji, igračima je dosta toga“, rekao je on.

„Razumemo da mi donosimo pravila na PGA Tour i komesar sprovodi naša pravila i ne želimo da ti momci igraju, dolaze i biraju naše turnire.

„Mi držimo sve karte. Kažemo FTC-u [Federalnoj trgovinskoj komisiji] i Vašingtonu: „Ne, mi podržavamo pravila. Ne želimo da ti momci igraju. Nije nas briga šta kažu sudovi.

„Nuklearna opcija je da kažemo ‘Dobro, ako moraju da igraju na našim događajima mi jednostavno nećemo igrati’.“

Lav je ranije izrazio zabrinutost zbog uvođenja LIV događaja u kalendar golfa, ali priznaje da je „mrtvo pogrešio“ kada je rekao da neće uspeti.

Ali ako igrači koji su jurili saudijske plate žele borbu, Lav kaže da će im to rado dati – napominjući da suspenzije koje su nametnute Dastinu Džonsonu, Bruksu Koepki i Patriku Ridu čine ih nepodobnim da igraju za Junajted koji predvodi Lav. Državni tim na Septembarskom prvenstvu predsednika.

„Ne znam šta će se dešavati od sada pa nadalje, ali znam da će to biti borba i da su igrači sve ujedinjeniji protiv toga. ”