Stvoreni prvi „sintetički embrioni“ na svetu

Stvoreni prvi „sintetički embrioni“ na svetu

Prvi u svetu, izraelski naučnici su stvorili „sintetičke embrione“ bez upotrebe spermatozoida ili jajnih ćelija, uzimajući samo matične ćelije sa kože miševa.

Eksperiment, čiji su rezultati objavljeni ove nedelje u časopisu Cell, pokazao je da se matične ćelije uzete od miševa „samosastavljaju“ u strukturu nalik embrionu sa crevnim traktom, mozgom, pa čak i srcem koje kuca.

Prema rečima ćelijskog biologa, profesora Džejkoba Hane sa Vajcmanovog instituta za nauku, rezultati su zaista bili „izvanredan“ rezultat. „Nije bilo sperme, jajne ćelije i materice, ali smo uspeli da stvorimo embrione samo od matičnih ćelija“,rekao je on za Times of Israel.

On je rekao da je ovo prvi put da je tako napredan životinjski embrion uzgajan samo iz matičnih ćelija.

Hana je za Tajms rekla da bi studija mogla da otvori put za uzgoj veštačkih struktura nalik embrionima koje bi se koristile u medicini, uključujući i uzgoj ljudskih organa za transplantaciju.

Korišćenje ljudskih embriona kao izvora matičnih ćelija za uzgoj organa za transplantaciju izazvalo je etičku zabrinutost, ali novo istraživanje nudi potencijalni način da se zaobiđe to pitanje, veruje istraživački tim, pošto su sintetičke strukture slične embrionima slične uobičajenim embrionima, ali nije održiv za implantaciju.

Naučnici su uspeli da kultivišu embrion koristeći poseban sistem inkubatora. U mehanizmu se svaki embrion kupa u bočici napunjenoj tečnošću koja se okreće da se organizam ne zalepi za stranu. Inkubator obezbeđuje embrionu sve neophodne uslove za razvoj, uključujući potrebnu koncentraciju gasa, pritisak i temperaturu, dok tečnost služi kao hranljivi rastvor.