Lavrov: Pelosijeva poseta Tajvanu stvorila je „tačku paljenja iz ničega“

Lavrov: Pelosijeva poseta Tajvanu stvorila je „tačku paljenja iz ničega“

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov osudio je put predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi na Tajvan, označivši to kao prikaz američkog nepoštovanja međunarodnih normi.

„To je bio nagon da se svima dokaže njihova nekažnjivost i da se postupi u skladu sa tim. „Radim šta hoću“, tako nešto“, rekao je ministar novinarima u sredu. „Teško da mogu da zamislim bilo koji drugi razlog da se stvori tačka paljenja iz ničega, uprkos tome što znam šta bi to značilo za Kinu.

Pelosi je doputovala na kinesko ostrvo sa samoupravom u utorak i sastala se sa njegovim liderom Cai Ing-venom, uprkos ponovljenim upozorenjima Pekinga da se kloni. Treći najviši američki zvaničnik pohvalio je Tajvan kao drugu „demokratiju“ i obećao mu američku podršku protiv „autokratske“ Kine.

Vašington formalno priznaje da je Tajvan deo Kine, ali održava bliske neformalne odnose sa svojom administracijom uprkos tome što je diplomatsko priznanje iz Tajpeja prešlo u Peking 1979. godine.

Kineska vlada je više puta rekla da putovanja američkih zvaničnika podstiču separatističke snage na ostrvu i na taj način narušavaju teritorijalni integritet Kine.