Zelenski: Plovila sa ukrajinskom hranom čekaju polazak

Zelenski: Plovila sa ukrajinskom hranom čekaju polazak

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smatra da je prerano donositi bilo kakve zaključke i predviđati dalje događaje u vezi sa ukrajinskom inicijativom za izvoz žitarica i ne može biti iluzija da će se Rusija uzdržati od pokušaja da poremeti ukrajinski izvoz, objavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u video obraćanju, javlja Ukrinform.

„Danas je počela implementacija Inicijative o izvozu ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda iz naših luka u Crnom moru. Prvi brod sa 26.000 tona kukuruza napustio je luku Odesa. Za sada je prerano donositi bilo kakve zaključke i predviđati dalje događaje. Ali, luka je počela da radi, počeo je izvozni saobraćaj i to se može nazvati prvim pozitivnim signalom da postoji šansa da se zaustavi širenje prehrambene krize u svetu“, rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, sada sve zavisi od sprovođenja bezbednosnih parametara Inicijative, što je „odgovornost partnera, pre svega Ujedinjenih nacija i Turske“.

„Ne možemo imati iluzije da će se Rusija jednostavno uzdržati od pokušaja da poremeti ukrajinski izvoz. Rusija je dosledno izazivala glad u zemljama Afrike i Azije, koje su tradicionalno uvozile velike količine ukrajinske hrane. A sada – u uslovima ekstremnih vrućina, kao ove godine u Evropi, moguća je opasnost od krize cena i izvesne nestašice hrane za neke evropske zemlje. Dakle, videćemo kako će dogovori funkcionisati i da li će zaista biti obezbeđenja. 16 brodova već čeka svoj red za polazak, a mi smo spremni da damo odgovarajući doprinos stabilizaciji svetskog tržišta hrane“, rekao je predsednik Ukrajine.

Prema Zelenskom, to je takođe od velike koristi za Ukrajinu.

„Ne radi se samo o milijardama dolara deviznih prihoda. Oko pola miliona Ukrajinaca je uključeno u uzgoj poljoprivrednih izvoznih useva, a ako tome dodamo srodne industrije, onda je to plus milion radnih mesta. Zato postoji odgovarajuća pažnja države implementaciji izvozne inicijative. Našem narodu je to zaista potrebno“, naglasio je Zelenski.

22. jula 2022. godine u Istanbulu je potpisan kvadrilateralni sporazum između Ukrajine, Turske, Rusije i Ujedinjenih nacija u cilju nastavka izvoza žitarica i druge hrane iz ukrajinskih luka. Očekuje se da prvi brod stigne u teritorijalne vode Turske 3. avgusta 2022. godine, a zatim otplovi u Afriku.