Senat Indijane za dlaku usvojio skoro potpunu zabranu abortusa

Senat Indijane za dlaku usvojio skoro potpunu zabranu abortusa

INDIANAPOLIS – Senatori države Indijane su za dlaku usvojili skoro potpunu zabranu abortusa u subotu tokom retke sednice vikenda, poslavši predlog zakona u Dom nakon nedeljne rasprave oko toga da li da se dozvole izuzeci za silovanje i incest.

Senat pod kontrolom republikanaca izglasao je 26 prema 20 nakon otprilike tri sata debate, usvojivši ga sa minimalnih 26 glasova potrebnih za slanje u Dom.

Zakonom bi se zabranili abortusi od trenutka kada se oplođeno jaje implantira u matericu. Izuzeci bi bili dozvoljeni u slučajevima silovanja i incesta, ali pacijent koji traži abortus iz bilo kog razloga bi morao da potpiše overenu izjavu kojom se potvrđuje napad.

Indijana je jedna od prvih država pod kontrolom republikanaca koja je raspravljala o strožim zakonima o abortusu od kada je Vrhovni sud SAD prošlog meseca poništio presedan kojim se uspostavlja nacionalno pravo na abortus. Ali GOP se raspala nakon što su izuzeci silovanja i incesta ostali u zakonu, a 10 republikanskih senatora glasalo je protiv zakona.

Pristalice prava na abortus rekli su pre glasanja da je predlog zakona otišao predaleko. Dr Roberto Darroca, jedan od nekoliko lekara koji su svedočili protiv toga, zalagao se za izuzetak radi očuvanja zdravlja majke.

„Odluke se moraju donositi brzo. Čekanje na pravnog savetnika zamrznulo bi ovaj proces donošenja odluka“, rekao je Darroca. „Možete li da zamislite dilemu sa kojom se lekar suočava? Sloboda lekara naspram života pacijenta i deteta?“

Protivnici abortusa rekli su da to nije otišlo dovoljno daleko.

Mark Hosbein je bio među velikom gomilom u Stejthausu u utorak. Drugi dan zaredom na posebnoj sednici zakonodavstva, klicanje i povici demonstranata mogli su se čuti tokom saslušanja odbora u salama Senata. Hosbein iz Indijanapolisa je rekao da podržava abortus bez izuzetaka – čak i da bi zaštitio život majke.

„Pogrešno je pokušavati da ubijete majku da biste spasili bebu, i pogrešno je pokušavati da ubijete bebu da biste spasili majku“, rekao je on. „Postoje svakakve granice, ograničenja i sve što se dešava ovde. Ali ja sam ovde u nadi da ću zaustaviti celu stvar.“

Nacionalna anketa ovog meseca pokazala je da ogromna većina Amerikanaca veruje da njihova država generalno treba da dozvoli abortus u određenim slučajevima, uključujući ako je život žene ugrožen ili ako je trudnoća rezultat silovanja ili incesta. Malo ljudi misli da bi abortus uvek trebalo da bude ilegalan, prema istraživanju Centra za javne poslove Associated Press-NORC.

Glasanje u Senatu u četvrtak uveče o amandmanu kojim bi se uklonili izuzeci silovanja i incesta nije uspelo sa 28 prema 18, a pridružilo se 18 republikanaca i 10 demokrata kako bi zadržali izuzetke.

Neki od republikanaca koji nisu želeli izuzetke moraće da podrže predlog zakona kako bi on prešao iz Senata u Dom koji kontroliše GOP.

Nikol Ervin, iz Planned Parenthood Alliance Advocates Indiana, izjavila je u petak da očekuje prolaz u Senatu, nakon čega će poslanici Predstavničkog doma usvojiti punu zabranu.

„Oni su predugo čekali ovaj trenutak“, rekao je Ervin u izjavi. „Videli smo više puta da možemo da očekujemo samo najgore, što znači donošenje potpune zabrane abortusa.

Grupe protiv abortusa nastojale su da pojačaju pritisak na konzervativne zakonodavce.

Ako ne usvoje zakon tokom tronedeljne sednice, „treba da objasne biračima zašto nisu uradili ništa u Indijani da bi rešili ovo pitanje“, rekao je početkom nedelje Majk Fihter, predsednik Pravo na život Indijane .

Predsednik republikanskog Predstavničkog doma Tod Hjuston odbio je da govori o tome šta je u predlogu zakona u Senatu, ali je rekao da podržava izuzetke silovanja i incesta.

„Rekao sam sebi da ćemo se o svemu ovome pozabaviti sledeće nedelje“, rekao je.