Turski zvaničnik: Prvi ukrajinski izvoz žitarica verovatno ove nedelje po dogovoru

Turski zvaničnik: Prvi ukrajinski izvoz žitarica verovatno ove nedelje po dogovoru

Sedište koje nadgleda izvoz ukrajinskih žitarica trebalo bi da bude otkriveno u Istanbulu u sredu nakon značajnog sporazuma sa UN prošle nedelje, a visoki turski zvaničnik rekao je da će prvi brod verovatno isploviti iz crnomorskih luka u Nekoliko dana.

Rusija i Ukrajina potpisale su u petak sporazum, uz posredovanje Ankare i Ujedinjenih nacija, o ponovnom otvaranju izvoza žitarica i đubriva koji su blokirani ratom kako bi se ublažila međunarodna prehrambena kriza.

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu će nadgledati polaske iz tri ukrajinske luke u kojima brodovi moraju da zaobiđu mine i vršiće inspekcije nadolazećih brodova za oružje. Sva plovila prolaze kroz turske vode.

Turski zvaničnik je rekao da su razrađeni svi detalji, uključujući bezbednu rutu za brodove koji neće zahtevati čišćenje morskih mina.

„Neće potrajati više od nekoliko dana. Čini se da će prva zrna biti utovarena ove nedelje i da će se izvršiti njihov izvoz iz Ukrajine“, rekao je zvaničnik koji je zatražio anonimnost.

Sporazum je skoro odmah doveden u opasnost nakon što je Rusija ispalila krstareće rakete na luku Odesa, najveću ukrajinsku, u subotu ujutro, samo 12 sati nakon ceremonije potpisivanja u Istanbulu.

Ali i Moskva i Kijev su rekli da će ići napred sa sporazumom – prvim velikim diplomatskim prodorom u sukobu, koji sada traje šesti mesec.

Sve strane će imenovati predstavnike u ZSO koji će pratiti sprovođenje plana.

Ukrajina i Rusija su činile oko trećinu svetskog izvoza pšenice pre ruske invazije na njenog suseda 24. februara.