Khabib: Abu Dabi je „naša teritorija“

Khabib: Abu Dabi je „naša teritorija“

Khabib Nurmagomedov kaže da je predstojeća bitka između čoveka koji je imenovan za njegovog naslednika, Islama Mahačova, i brazilske mašine za submišing Čarlsa Oliveire otprilike onoliko dobra koliko MMA na visokom nivou može da dobije, ali upozorava da su UAE dom za ruskog borca.

Dva istaknuta igrača od 155 funti postavila su značajan tempo u UFC-ovoj lakoj diviziji za ajkule u poslednje vreme. Mahačov, najnovija titula za koju se nada da je izašla iz beskonačne proizvodne linije impresivnih talenata iz Dagestana, nedavno je izgledao nepobedivo, ali će se suočiti sa najstrožim testom svojih akreditiva kada se kasnije ove godine bori protiv (bivšeg) šampiona Oliveire.

Brazilac, neporažen u 11 borbi, završio je ko-ko od najboljih takmičara, obarajući ih sa pijedestala jednog po jednog. Džastin Geti, Dastin Poarije, Majkl Čendler i Toni Ferguson su nedavno kucali, ali su svi poslani kući poraženi – a svi su, osim Fergusona, završili pre nego što je poslednje zvono moglo da zazvoni.

Ali prema bivšem šampionu Khabibu Nurmagomedovu, njegov prijatelj i partner na treningu Mahačov je napravljen od strožih stvari.

Njih dvojica će stati na glavnom turniru UFC 280 u Abu Dabiju 22. oktobra; borba koja se dogodila na Bliskom istoku uprkos Oliveirinoj očiglednoj želji da se bori za titulu u svojoj rodnoj zemlji.

A što se Khabiba tiče, ova odluka nije na njemu.

„Koga briga šta on želi?“ Nurmagomedov je rekao preko emisije Mike Finch Shov na Jutjubu.

„On ne može da donese odluku; Islam ne može da donese odluku. Mi smo samo borci. Islam je potpisan sa UFC-om i mi moramo da slušamo UFC. Ista stvar sa Čarlsom Oliveirom.

„Mi ne biramo lokaciju. UFC nam šalje lokaciju, letećemo. Nije bitno. Ako nam kažu da idemo u Brazil, OK idemo u Brazil. Nema problema .“

Ali to ne znači da je Khabib nezadovoljan konačnom destinacijom borbe.

„Ali Abu Dabi, to je naša teritorija“, rekao je uz iskosani osmeh.

„Mislim da [Oliveira] razume ovo i pokušao je da… izbegne. Ali sada, to je ono što jeste. Imamo otprilike 90 dana do borbe.”

Borba će upariti dva najdominantnija borca svoje ere jedan protiv drugog; MMA-ov sopstveni sukob dominantne sile protiv nepokretnog objekta – i dok je Khabibova lojalnost svakako jasna, on takođe ne može a da ne oblizne usne u sukobu koji se odigrava na apsolutnom vrhuncu sporta.

„Ovo je za mene kao obožavatelja MMA-a kao najuzbudljivija borba ove godine“, rekao je on. „ Niz od 11 pobeda naspram niza od 10 pobeda. Mislim da UFC nikada neće voditi ovu vrstu borbe, ludi niz pobeda protiv ludog niza pobeda.

„Trebalo je da budem ja protiv Tonija Fergusona, ali to se nikada nije dogodilo. Ali islam protiv Čarlsa, ovo je kao borba iz snova.“

Pre nego što počnu neprijateljstva, prvo dolazi teška priprema. Nakon što se više puta borio u regionu, Khabib kaže da su on i njegov tim naučili kako da se suprotstave dvostrukom uticaju vremenske razlike i oktobarske vrućine u Abu Dabiju, koja može porasti i do 35C (95F).

„Preselićemo se u Dubai, bićemo tamo 40 dana pre borbe“, objasnio je Khabib.

“Bez mlaznog zastoja. To je veoma važno jer je pustinja, sasvim drugo mesto. Tukao sam se par puta, znam kakav je osećaj. Islam je uvek bio sa mnom, on zna kakav je to osećaj.”