Oružane snage Ukrajine odbile tri napada u pravcu Bahmuta

Oružane snage Ukrajine odbile tri napada u pravcu Bahmuta

Na istoku, ruske trupe su izvele nekoliko neuspešnih pokušaja napada kod Ivano-Darjevke u pravcu Kramatorska. Oružane snage Ukrajine naterale su ruske snage u bekstvo, navodi se u najnovijem izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine o situaciji na frontu od 18 časova, objavljenom na Fejsbuku.

Na pravcima Volina i Polisije, civilima je i dalje zabranjeno da posećuju šume u blizini belorusko-ukrajinske granice. Uočen je operativno-taktički nivo vazdušnog izviđanja bespilotnih letelica u pograničnim oblastima Volinjske oblasti.

U pravcu Siverskog, rusi su granatirali civilnu i vojnu infrastrukturu u oblastima Znob-Novgorodske, Krinivka, Senkivka i drugim, izvršili vazdušno izviđanje kod Znob-Novgorodske.

U pravcu Harkova, ruske trupe su otvorile vatru iz cevne i raketne artiljerije kod Borščove Sosnivke, Petrivke, Rubižne, Mospanova, Čuhujeva, Svitličnog i Slatina, izvršile vazdušne udare kod Zalimana, Mospanova i Javirske. Sa snagama izviđačke grupe, rusi su pokušali da razotkriju odbranu ukrajinskih trupa u oblasti Čepil. Stanari su neutralisani.

U pravcu Slavjanska, ruske trupe granatirale su cevnom, raketnom artiljerijom i tenkovima područja Norcivka, Dolina, Hrušuvaha, Krasnopolje, Mazanivka i druga mesta. Rusi su pokušali da napreduju kod Bogorodičnog, ali nisu uspeli i povukli su se.

U pravcu Kramatorska zabeleženo je artiljerijsko granatiranje u blizini Raihorodka, Zakitne, Serebrjanke, Verhniokamjanske, Viimke, Pereizne i Bilohorivka. Rusi su izvršili vazdušni udar kod Hrihorivke. Rusi su bezuspešno pokušali da izvide položaje ukrajinskih odbrambenih snaga u oblasti Verhniokamjanske. Ukrajinski vojnici su uspešno odbili pokušaj rusa da poboljšaju taktičku poziciju u oblasti Ivano-Darjevke i naterali ruse u bekstvo.

U pravcu Bahmuta, ruske snage pucale su na vojnu i civilnu infrastrukturu u oblastima Berestove, Soledara, Pokrovske, Vesele Doline, Veršine, Kodema, Majorske i Torecka. Rusi su cinično izveli vazdušne udare direktno na lokalitete Pokrovske i Novoluhanske. Ukrajinski branioci su uspešno odbili pokušaje napada rusa u oblastima Berestova, Soledara i Semihirja. Borbe protiv jurišne grupe se nastavljaju u rejonu Pokrovske.

Rusi nije vodili aktivna dejstva u pravcu Avdiivka, Novopavlivsk i Zaporožje. Rusi su sistematski granatirali civilnu i vojnu infrastrukturu u oblastima Vesele, Piski, Krasnohorivka, Novomihajlivka, Pavlivka, Ševčenko, Velika Novosilka, Novopil, Malinovka, Novoselivka, Novoandrijevka, Mali Ščerbaki i dr.

Rusi su izvršili vazdušni napad kod Malinovke, napali područja sela Pavlivka i Blahodatne. Bili su odbijeni i povukli se sa gubicima.

U pravcu južnog Buha, rusi nastavljaju da usmeravaju svoje glavne napore na zadržavanje zauzetih položaja i sprečavanje napredovanja ukrajinskih jedinica. Oni aktivno vrše vazdušno izviđanje bespilotnim letelicama i puca duž linije kontakta.