Jenin: Moramo koristiti sve moguće alate

Jenin: Moramo koristiti sve moguće alate

Ne postoji jedinstven sud ili tribunal koji bi rešio apsolutno sva pitanja u vezi sa privođenjem pravdi svih ratnih zločinaca i nadoknadom štete koju je Ukrajini nanela ruska invazija, tako da se moraju iskoristiti svi mogući alati, rekao je prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Jevgenij Jenjin u intervjuu za ukrajinski novinski sajt Telegraf, prenosi Ukrinform.

„Aktivno sarađujemo sa MKS-om, a planira se stvaranje posebnog tribunala za Rusku Federaciju. Ne postoji jedinstven sud ili tribunal koji bi rešavao apsolutno sva pitanja koja se odnose na procesuiranje svih ratnih zločinaca i nadoknadu štete stanovništvu. Ukrajine i države. Zato je neophodno koristiti sve moguće alate“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, to se tiče i Međunarodnog krivičnog suda i Evropskog suda za ljudska prava. „Uprkos činjenici da je Ruska Federacija napustila Savet Evrope, Evropski sud [za ljudska prava] i dalje ima mogućnost da prihvata i razmatra prijave u vezi sa kršenjem konvencije o ljudskim pravima koje je počinila Ruska Federacija“, rekao je on.

Komentarišući mogućnost osnivanja tribunala za ruskog predsednika Vladimira Putina i rusko vojno rukovodstvo, Jenjin je rekao da se Ukrajina nada da će biti formiran odgovarajući međunarodni tribunal, dodajući da to nije lak zadatak.

On je takođe rekao da kada je Ukrajina tražila načine da Rusiju pozove na odgovornost za obaranje leta MH17 Malaisia Airlines-a, već tada je bilo jasno da je stvaranje velikog tribunala uz podršku UN nemoguće, „jer Rusija ima pravo da veto u Savetu bezbednosti UN“.

„Svaki ad hok tribunal imaće ograničenu mogućnost da uhvati relevantne prestupnike i privede ih pravdi. Za sada vidimo da su sve crvene linije pređene. Dakle, sada je odgovor na međunarodnoj zajednici, kako obezbediti neminovnost kazne za sve ratne zločince, uključujući i ruskog predsednika“, rekao je Jenin.