Medvedenko prodaje NBA prstenje za Ukrajinu

Medvedenko prodaje NBA prstenje za Ukrajinu

Bivši igrač Los Anđeles Lejkersa Slava Medvedenko prodaje svoja dva NBA šampionska prstena kako bi prikupio novac za svoju rodnu Ukrajinu.

Medvedenko je bio napadač šampionskih timova Lejkersa 2001. i ’02, igrajući zajedno sa Kobijem Brajantom i Šakilom O’Nilom.

SCP Auctions donira celokupnu konačnu prodajnu cenu oba prstena Medvedenkovoj Fli High fondaciji. Njegov cilj je da podrži ukrajinsku decu obnavljanjem sportske infrastrukture škola u ratom razorenoj zemlji i pokretanjem mreže društvenih sportskih klubova.

„Želimo da obnovimo fiskulturne sale jer je ruska vojska bombardovala više od stotinu škola“, rekao je on za Asošiejted pres telefonom u nedelju. „Naša zemlja, njima treba mnogo novca da poprave škole. Sportske teretane će biti poslednje u redu da to poprave. U Ukrajini je zima i deca moraju da se igraju unutra.

Aukcija traje od srede do 5. avgusta. Kompanija Laguna Niguel iz Kalifornije procenjuje da će oba prstena prikupiti najmanje 100.000 dolara.

Medvedenko je rekao da je odlučio da proda prstenje nakon što je otišao na krov jedne od najviših zgrada u svom naselju u Kijevu i posmatrao rakete koje su lansirale ruske snage kako lete noćnim nebom.

„U ovom trenutku sam jednostavno odlučio: ‘Zašto mi trebaju ovi prstenovi ako samo stoje u mom sefu?'“, rekao je Medvedenko. „Samo prepoznajem da mogu da umrem. Posle toga, samo kažem da moram da ih prodam da bih pokazao ljudima vođstvo, da bih pomogao mom ukrajinskom narodu da živi bolje, da bih pomogao deci.

Medvedenko je govorio iz Varšave, u Poljskoj, gde je priredio rasprodatu dobrotvornu košarkašku utakmicu kako bi prikupio novac za ukrajinske izbeglice koje su prešle granicu da bi izbegle rat.

„U Ukrajini samo osećate da je rat, rakete, vazdušna upozorenja. Tako ste navikli na takvu vrstu pritiska“, rekao je. „Čim pređete granicu i vidite kako ljudi žive normalnim životom, to je drugačiji svet.

Ovaj 43-godišnjak je oženjen i ima dve ćerke od 16 i 11 godina i 10-godišnjeg sina. Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, Medvedenko je poslao svoju decu da žive kod bake u drugom delu zemlje.

„Nakon što su ostali 1 1/2 meseca, sve vreme su me zvali i pitali: „Tata, možemo li da dođemo kući? Želimo da budemo sa tobom i mamom“, prisetio se on.

Pet meseci nakon rata, Medvedenko je ponovo okupio svoju porodicu u Kijevu.

„Imamo vazdušna upozorenja skoro svaki dan. Ponekad je to tri ili četiri puta dnevno“, rekao je on. „Deca su tako navikla na to. Igraju se u našem dvorištu. Čak ni ne prestaju da igraju, navikli su na to.”

Medvedenko je tokom rata služio u snagama teritorijalne odbrane Ukrajine.

„Branili smo svoj kraj, vršili kontrolne punktove i patrolirali. Nisam najbolji vojnik, nisam najbolji strelac, ali mogu da im pružim podršku“, rekao je on i dodao da je nosio AK-47. „Pucam ga nekoliko puta, ne u ljude. Srećan sam što nemam priliku da ubijem nekoga. Naša vojska je odlično odbranila Kijev. Želim da im se zahvalim.”

Medvedenko je bio kandidat za Gradsko veće Kijeva na izborima 2020. Bio je 11. na izbornoj listi i njegova stranka je uspela da osvoji samo devet poslaničkih mesta.

Pored humanitarnih napora tokom rata, Medvedenko ima dugoročne ciljeve da pomogne svojoj zemlji.

„Posle pobede, definitivno ćemo se vratiti na pitanje kvalitetnih promena u sportu“, rekao je on. „Deset godina u Sjedinjenim Državama video sam kako to funkcioniše. Nadam se da imam idealan model da promenim ukrajinski sport.

Medvedenko se pridružio Lejkersima u sezoni 2000-01. Najbolju sezonu imao je u sezoni 2003-04 kada je započeo 38 utakmica umesto povređenog člana Kuće slavnih Karla Melouna i prosečno je beležio 8,3 poena i 5,0 skokova. Povrede su ga kasnije usporile i Medvedenko je promenjen u Atlanta Hokse u sezoni 2006-07, svojoj poslednjoj sezoni u ligi.

Medvedenko je rekao da šalje poruke sa bivšim Lejkersima Markom Medsenom i Lukom Voltonom. Tim je poslao sportsku opremu na upotrebu u Ukrajinu.

„Porodica Lejkersi mi uvek pomaže“, rekao je. Lejkersi su uvek u mom srcu.