Panel 6. januara produbljuje istragu Trampovog kabineta

Panel 6. januara produbljuje istragu Trampovog kabineta

Komisija Predstavničkog doma od 6. januara saopštila je u nedelju da će intervjuisati još bivših sekretara kabineta i da je spremna da pozove konzervativnu aktivistkinju Virdžiniju „Gini“ Tomas, koja je udata za sudiju Vrhovnog suda Klarensa Tomasa, u okviru istrage o Kapitolu nereda i uloge Donalda Trampa.

Zakonodavci su rekli da produbljuju svoju istragu nakon serije od osam ročišta u junu i julu, koja su kulminirala sednicom u udarnom terminu u četvrtak, sa planovima da se intervjuišu dodatni svedoci i ponovo sastanu u septembru kako bi nastavili da iznesu svoje nalaze javnosti.

„Predviđamo razgovore sa dodatnim članovima kabineta predsednika“, rekla je predstavnica Liz Čejni, potpredsednica odbora. „Predviđamo da ćemo razgovarati sa dodatnim članovima njegove kampanje. Naravno, i mi smo veoma fokusirani na tajnu službu.“

Čejni, R-Vio., nije identifikovao zvaničnike Trampove administracije koji bi se mogli javiti, ali je komitet ranije jasno stavio do znanja da je zainteresovan da razgovara sa onima za koje se veruje da su razmatrali pozivanje na ustavni proces u 25. amandmanu za smenu Trampa sa funkcije nakon nereda 6. januara 2021, kada je stotine Trampovih pristalica nasilno upalo u Kapitol i prekinulo overu izbora Džoa Bajdena.

Komitet je emitovao svedočenje bivšeg državnog tužioca Vilijama Bara, koji je rekao da je rekao Trampu da su široko rasprostranjene tvrdnje o prevari birača „bikovske…“ i da nemaju „nultu osnovu“. Na prošlonedeljnom saslušanju, komitet je puštao svedočenje tadašnjeg sekretara rada Judžina Skalije, koji je rekao da je pozvao Trampa da sazove sastanak kabineta kako bi se razgovaralo o urednoj tranziciji vlasti.

Drugi članovi kabineta su naveli da možda imaju važne detalje za razmenu.

Betsi DeVos, tadašnja sekretarka za obrazovanje, ranije je rekla za USA Todai da je sa potpredsednikom Majkom Pensom postavila pitanje da li bi kabinet trebalo da razmotri pozivanje na 25. amandman, koji bi zahtevao od potpredsednika i većine kabineta da se slože da predsednik više nije mogao da ispunjava svoje dužnosti.

DeVos je u svom pismu o ostavci 7. januara 2021. okrivila Trampa za podsticanje mafije. „Nema greške u uticaju vaše retorike na situaciju, i to je za mene tačka preokreta“, napisala je ona.

Istog dana, Elejn Čao je dala otkaz na mestu sekretarke za transport. Čao, koja je udata za lidera republičke stranke Senata Miča Mekonela iz Kentakija, rekla je da me je napad „duboko uznemirio na način koji jednostavno ne mogu da ostavim po strani“.

Mike Pompeo, tadašnji državni sekretar koji razmišlja o predsedničkoj kandidaturi 2024., i Stiven Mnučin, Trampov ministar finansija, takođe su navodno razgovarali o mogućnosti pozivanja na 25. amandman, navodi Džonatan Karl iz ABC Nevs u svojoj knjizi „Izdaja.“

„Pregrade su se otvorile“, rekla je predstavnica Elaine Luria, D-Va., u vezi sa sledećom fazom istrage.

Članovi odbora se takođe nadaju da će saznati više o sopstvenim naporima Džinija Tomasa da zadrži Trampa na funkciji i potencijalnom sukobu interesa za Klarensa Tomasa kao rezultat slučajeva 6. januara koji su dospeli pred Vrhovni sud. Komitet je prošlog meseca poslao pismo Gini Tomasu tražeći intervju i nada se da će se ona povinovati, rekao je Čejni.

Tomas je komunicirao sa ljudima u Trampovoj orbiti uoči napada 2021. i takođe na dan pobune.

„Svakako se nadamo da će ona pristati da uđe dobrovoljno“, rekao je Čejni. „Ali komitet je u potpunosti spreman da razmotri sudski poziv ako to ne učini.

Čejni je takođe rekao da, iako komitet nije odlučio da li će podneti krivičnu prijavu u vezi sa Trampom Ministarstvu pravde, „to je apsolutno nešto na šta gledamo“.

Dodao je predstavnik Adam Kinzinger, R-Ill.: „Svakako mislim da postoje dokazi o zločinima i mislim da sežu sve do Donalda Trampa.“

Iako je moguće krivično gonjenje protiv Trampa stvar odeljenja, komitet je iskoristio svoje saslušanje da pokuša da iznese argumente o njegovoj političkoj održivosti dok razmišlja o kandidovanju 2024. Neka od najprokletijih svedočenja koje je emitovao komitet došla su od Trampovih vrh republikanskih savetnika, vojnih vođa i poverljivih lica, koji su priznali gubitak poverenja u njegovu presudu i posvećenost vladavini prava u danima koji su prethodili i posle napada 6. januara.

Komitet takođe želi da dođe do dna nestalih tekstova Tajne službe od 5. do 6. januara 2021. koji bi mogli da rasvetle Trampove postupke tokom pobune, posebno nakon ranijeg svedočenja o njegovom suočavanju sa obezbeđenjem dok je pokušavao da se pridruži pristalice na Kapitolu.

Zakonodavci su takođe zainteresovani da saslušaju Stiva Benona, Trampovog saveznika koji je prošle nedelje proglašen krivim po optužbama za krivično nepoštovanje Kongresa zbog odbijanja da se povinuje nalogu odbora Predstavničkog doma.

Čejni je govorio u CNN-ovim „State of the Union“ i „Fok Nevs Sundai“, Kinzinger se pojavio u emisiji „This Veek“ na ABC-u, a Lurija u emisiji „Meet the Press“ na NBC-u.