Vatra oštetila kuće u južnoj Grčkoj

Vatra oštetila kuće u južnoj Grčkoj

ATINA – Na jugu Grčke izbio je veliki požar, koji je zapalio kuće u selima nedaleko od čuvenog arheološkog nalazišta Drevne Olimpije i izazvao evakuaciju šest sela.

Požar je izbio u nedelju popodne u blizini sela Krestena i Skilountija, koja su južno i jugoistočno od Drevne Olimpije. Vlasti su poslale poruke stanovnicima tamo i u četiri druga sela da se brzo evakuišu.

Portparol vatrogasne službe Janis Artopojos rekao je da 125 vatrogasaca i 43 vatrogasna vozila rade u toj oblasti, kao i četiri aviona i četiri helikoptera, ali letelica ne može da radi noću. Pozitivno je to što su preovlađujući severozapadni vetrovi gurali vatru na jugoistok, na planinu i dalje od Drevne Olimpije, saopštile su vlasti.

Najmanje još šest značajnih požara gorelo je u nedelju širom zemlje, saopštila je vatrogasna služba, od kojih su tri gorela nekoliko dana. Artopois je rekao da je u Grčkoj u protekla tri dana izbio 141 požar.

Požar na grčkom ostrvu Lezbos, koji je u subotu zahtevao evakuaciju više od 450 turista i lokalnog stanovništva, polako se kontroliše, uz samo razbacane vatre u nedelju kasno popodne, saopštile su lokalne vlasti.

Ali dva požara i dalje prete grčkim prirodnim rezervatima, jedan u severoistočnom regionu Trakije, blizu turske granice, a drugi u regionu Zapadne Makedonije.

U nedelju su izbila još tri požara, jedan u zapadnoj Makedoniji, drugi u centralnoj Grčkoj i treći na ostrvu Krit.

U šumi Dadija, u kojoj živi niz retkih vrsta ptica, vatrogasci i humanitarni radnici spasili su povređene životinje i odveli ih na lečenje. Kasno u nedelju taj se požar ponovo proširio, primoravajući stanovnike sela Dadija da se evakuišu po drugi put u tri dana.

U Grčkoj nedeljama vladaju vrući i suvi uslovi, zajedno sa udarnim vetrovima. Toplotni talas koji je stigao u subotu pomerio je temperaturu na nekim mestima preko 41 stepen Celzijusa (105,8 stepeni Farenhajta). Očekuje se da će vrućina potrajati nekoliko dana.