Tužba Skittlesa postavlja pitanja u vezi sa titanijum dioksidom u hrani

Tužba Skittlesa postavlja pitanja u vezi sa titanijum dioksidom u hrani

Čovek iz Kalifornije, koji tvrdi da slatkiši Skittles sadrže „poznati toksin“ koji ih čini „nepodobnim za ljudsku ishranu“, tuži proizvođača Mars.

Taj sastojak – titanijum dioksid – samo je jedan od hiljada legalnih aditiva za hranu u SAD. U svojoj tužbi, Dženil Tejms kaže da Mars nije uspeo da upozori potrošače na potencijalne opasnosti sastojka, koji se koristi kao aditiv za boju u Skittles-u.

Prema Centru za bezbednost hrane, Mars je 2016. rekao da će postepeno ukinuti upotrebu titanijum dioksida u svojim proizvodima u narednih pet godina.

„Iako ne komentarišemo sudske sporove u toku, naša upotreba titanijum dioksida je u skladu sa propisima FDA“, rekao je portparol Marsa u izjavi za NPR ranije ove nedelje.

Titanijum dioksid je beli, praškasti mineral koji se koristi u raznim svakodnevnim proizvodima, uključujući kreme za sunčanje, kozmetiku, plastiku, pastu za zube i boje. U hrani, titanijum dioksid se može pojaviti u bilo čemu, od slatkiša i soseva do peciva, čokolade, žvakaće gume i drugih slatkiša kao aditiv za boju.

Titanijum dioksid se decenijama koristi za izbeljivanje određene hrane, iako ima mnogo drugih karakteristika.

Izveštaj Evropske agencije za bezbednost hrane iz 2021. objavio je da se titanijum dioksid „više ne može smatrati bezbednim“ kao aditiv za hranu.

Agencija nije mogla da isključi „genotoksičnost“ – oštećenje DNK – zbog konzumiranja čestica titanijum dioksida i da se one mogu akumulirati u telu, iako je apsorpcija bila niska.

Evropska komisija je u februaru odlučila da zabrani upotrebu titanijum dioksida kao aditiva za hranu. Zabrana će u potpunosti stupiti na snagu u avgustu.

Aditiv se nakuplja unutar tela i „kad god imate akumulaciju nečega što je u tolikoj hrani, možete doći do zaista štetnih nivoa koji izazivaju zabrinutost“, kaže Tom Neltner, hemijski inženjer i pravnik koji je viši direktor bezbednog inicijativa za hemikalije u Fondu za zaštitu životne sredine.

Taj tip nakupljanja mogao bi da promeni DNK, što stvara potencijalnu zabrinutost u vezi sa rakom i drugim zdravstvenim problemima, rekao je on.

„To ne znači da je [titanijum dioksid] kancerogen, to samo znači da moramo da budemo oprezni, a važna je činjenica da ulazi u telo i zadržava se u telu“, rekao je Neltner.

Neltner je rekao da Fond za zaštitu životne sredine i druge nevladine organizacije rade na pripremi peticije za aditive u boji – legalan način da se od Uprave za hranu i lekove zatraži da pregleda titanijum dioksid radi bezbednosti.

Portparol FDA je rekao za NPR da, iako agencija ne može da komentariše nerešene parnice, agencija nastavlja da dozvoljava bezbednu upotrebu titanijum dioksida kao aditiva za boju u hrani pod određenim uslovima, uključujući količinu koja ne prelazi 1% težina hrane.

FDA reguliše aditive za hranu i boje prema Federalnom zakonu o hrani, lekovima i kozmetici, donetom 1938. godine.

Amandman o aditivima za hranu iz 1958. na taj set zakona značio je da svi aditivi za hranu i boje moraju dobiti pregled pre stavljanja na tržište i odobrenje FDA.

Preko 10.000 hemikalija je dozvoljeno da bude u hrani i materijalima za kontakt sa hranom, prema izjavi o politici Američke akademije za pedijatriju iz 2018.

Portparol FDA je rekao za NPR da „dostupne bezbednosne studije ne pokazuju zabrinutost u vezi sa bezbednošću u vezi sa upotrebom titanijum dioksida kao aditiva za boju“.

„Federalni propisi zahtevaju dokaze da je svaka supstanca bezbedna u predviđenom nivou upotrebe pre nego što se može dodati u hranu“, rekao je portparol, dodajući da naučnici FDA nastavljaju da pregledavaju nove informacije kako bi utvrdili da li supstanca više nije bezbedna prema zakonu. .

Na američkom tržištu postoji mnogo namirnica koje sadrže titanijum dioksid osim Skittlesa. Međutim, proizvođači mnogih slatkiša i hrane paze da izbegavaju upotrebu titanijum dioksida u svojoj hrani kao aditiva za boju.

„Postoji mnogo slatkiša koji nemaju titanijum dioksid, tako da ljudi imaju izbor i mogu da pročitaju listu“, rekao je Neltner.

Istraživači zdravlja životne sredine i ishrane suočavaju se sa poteškoćama u praćenju uticaja na zdravlje do jedne specifične izloženosti, posebno kada se koriste aditivi za boje kao što je titanijum dioksid.

„Kada sam počeo, mislili smo da mnogo ovih hemikalija potiče iz proizvoda… i vremenom smo zaista shvatili da smo izloženi velikom broju ovih hemikalija kroz ishranu, a to je upravo ono što smo vidiš ovde“, rekla je dr Šila Satjanarajana, pedijatar, specijalista za zdravlje životne sredine i profesor na Univerzitetu Vašington i Institutu za dečija istraživanja u Sijetlu.

Sathianaraiana je veći deo svoje karijere fokusirala na izlaganje hemikalijama i kako one utiču na razvoj deteta.

„Ali ono što ne znamo i ono što je zaista frustrirajuće je: koji su dugoročni zdravstveni uticaji ovih malih izloženosti tokom vremena“, dodala je ona.

Neltner je takođe izrazio zabrinutost zbog uticaja aditiva za boje poput titanijum dioksida na zdravlje dece.

„Najviše smo zabrinuti za zdravlje dece jer tada njihov imuni sistem, nervni sistem, njihovo telo — rastu tako brzo da morate to da ispravite“, rekao je on.