Zelenski: Ukrajina ima podršku kojoj Rusija neće moći da se suprotstavi

Zelenski: Ukrajina ima podršku kojoj Rusija neće moći da se suprotstavi

Ukrajina je postigla tako veliku podršku da Rusija neće moći da joj se suprotstavi, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u noćnom video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Zelenski je posebno naglasio da je Drugi samit prvih dama i gospode održan u Kijevu.

Prema rečima Zelenskog, ove godine Samit je okupio više učesnika. Ujedinila je Kijev sa Varšavom, Briselom, Londonom, Vašingtonom, ujedinila vrhunske političare, javne ličnosti drugih zemalja i ukrajinske vojnike, predstavnike biznisa, sporta, medija,

Zelenski je naglasio da je u savremenom svetu nemoguće proći samo uobičajenom klasičnom diplomatijom, jer su državi koja se bori za svoju nezavisnost potrebna „meka moć i iskrena želja različitih društava“.

„I sa ove tačke gledišta, danas je postalo veoma uspešno. Inicijativa Prve dame Ukrajine za dve godine je zapravo postala tradicionalni format – jedinstven za svetsku zajednicu. Svi prepoznaju potencijal meke moći. Ali samo je Ukrajina uspela da svoju nesalomljivost, svoj potencijal usmeri u konkretnu diplomatsku praksu. I generalno, za ovih skoro pet meseci postigli smo toliko široku i diplomatsku podršku Ukrajini da Rusija neće moći da joj se suprotstavi“, rekao je Zelenski.

Kako je saopšteno, na inicijativu prve dame Ukrajine Olene Zelenske, u Kijevu je 23. jula održan Drugi samit prvih dama i gospode. Glavne teme bile su posleratna budućnost Ukrajine i sveta.