SAD najoštrije osuđuju ruski raketni udar na luku Odesa

SAD najoštrije osuđuju ruski raketni udar na luku Odesa

Sjedinjene Države su oštro osudile ruski raketni udar na luku Odesa, nakon potpisivanja sporazuma o dozvoli izvoza ukrajinskog žita, objavio je američki državni sekretar Antoni Blinken na Tviteru, prenosi Ukrinform.

„SAD oštro osuđuju današnji napad Rusije na luku Odesa. To podriva napore da se gladnima donese hrana i kredibilitet ruske posvećenosti juče finaliziranom sporazumu o omogućavanju ukrajinskog izvoza“, navodi se u objavi.

23. jula ruske snage su krstarećim raketama „Kalibr“ gađale trgovačku luku Odesa. Ukrajinske snage protivvazdušne odbrane oborile su dve rakete. Druge dve rakete pogodile su infrastrukturne objekte luke.

22. jula, nakon kvadrilateralnog sastanka Ukrajine, Turske, UN i Rusije u Istanbulu, potpisan je sporazum kojim se dozvoljava izvoz žitarica i drugih prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka.

Sporazum su potpisali ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov u ime Ukrajine, generalni sekretar UN Antonio Gutereš u ime UN i ministar odbrane Hulusi Akar u ime Turske.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu potpisao je sporazum u istom formatu u ime Rusije.

Prema sporazumima potpisanim u Istanbulu, planirano je da se ukrajinsko žito transportuje za izvoz preko ukrajinskih luka Odesa, Pivdenji i Černomorsk. Obnavljanje izvoza poljoprivrede iz ukrajinskih luka može da donese milijardu dolara u stranoj valuti svakog meseca.