Kina se protivi japanskom planu za radioaktivnu vodu

Kina se protivi japanskom planu za radioaktivnu vodu

Japanski nuklearni regulator dao je konačno odobrenje za kontroverzni plan za ispuštanje preko 1,3 miliona tona vode uskladištene u osakaćenoj nuklearnoj elektrani Fukušima, što je izazvalo oštar odgovor susedne Kine zbog potencijalno opasnih i nepredvidivih posledica po životnu sredinu.

„Odlaganje nuklearno kontaminirane vode u Fukušimi moglo bi da utiče na globalno morsko okruženje i javno zdravlje zemalja pacifičkog oboda. To nikako nije privatna stvar za Japan“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin u odgovoru na odluku od petka.

„Ako Japan bude insistirao da svoje interese stavi iznad javnog interesa međunarodne zajednice i insistira na preduzimanju opasnog koraka, sigurno će platiti cenu svog neodgovornog ponašanja i ostaviti mrlju u istoriji“, dodao je on.

Fabrici Fukushima Daiichi su pokvareni sistemi za hlađenje jer je pretrpela tri sloma usled zemljotresa jačine 9,0 i naknadnog razornog cunamija 2011. U to vreme, velike količine kontaminirane vode slile su se u Pacifik, što je dovelo do masovnog povlačenja oblasti duž istočne obale Japana.

Voda, koja se koristi za hlađenje reaktora nakon toga, od tada je uskladištena u stotinama rezervoara u elektrani. Iako je filtriran i prošao napredni proces tretmana, koji je uklonio veći deo radioaktivne kontaminacije, još uvek sadrži neke radioaktivne izotope, uglavnom tricijum.

Planom odlaganja, koji je u petak zvanično odobrila japanska uprava za nuklearnu regulaciju, ova otpadna voda će biti ispuštena oko jedan kilometar od obale prefekture Fukušima kroz podvodni tunel. Tokio se nada da će pokrenuti proces do sledećeg proleća, a ispuštanje bi moglo potrajati decenijama jer voda zagađena tricijumom mora da se polako ispušta i razblažuje do nivoa u skladu sa japanskim propisima.

Japanske vlasti rekle su operateru elektrane, Tokio Electric Pover Compani Holdings Inc. (TEPCO), u petak da bi trebalo da „pokuša da smanji količinu vode kontaminirane radioaktivnim materijalima i pojednostavi rad ka ispuštanju“.

Plan otpuštanja, koji Japan smatra jedinom održivom opcijom, dugo je izazivao kontroverze u Japanu i šire. Ribari u prefekturi Fukušima protestuju zbog straha da bi voda mogla biti štetna za stanovnike i divlje životinje. Aktivisti u Južnoj Koreji i drugde u regionu takođe su se protivili tom planu, pored toga što je kineska vlada više puta izražavala zabrinutost zbog zagađenja.