Stejt department: Treći amerikanac zarobljen od strane proruskih separatista

Stejt department: Treći amerikanac zarobljen od strane proruskih separatista

Američki Stejt department saopštio je u četvrtak da je upoznat sa izveštajima da su separatisti koje podržava Rusija uhvatili treći Amerikanac u Ukrajini.

Suedi Murekezi, koji je rođen u Ruandi, uhapšen je prošlog meseca u gradu Hersonu na jugu zemlje, prema rečima njegove porodice i prijatelja.

Portparol Stejt departmenta rekao je za Yahoo News da je „upoznat sa ovim nepotvrđenim izveštajima“, ali „zbog razmatranja privatnosti, nemamo dalje komentare“.

Porodica kripto investitora rekla je da Murekezi živi u sada okupiranom gradu više od dve godine. „Svi smo izuzetno zabrinuti za njegovo dobro. Očigledno je u opasnosti“, rekao je njegov brat Sele za Gardijan. „Oni ga koriste kao pijuna u sopstvene propagandne svrhe.

Sele Murekezi je rekao da se nije čuo sa bratom mesec dana pre nego što je primio poziv od njega u ranim satima 7. jula. Sele tvrdi da mu je Suedi rekao da je bio zatvoren u Donjecku, gradu koji se nalazi u otcepljenom regionu koji podržava Rusija. Donjecka Narodna Republika (DNR) u Donbasu.

Suedija Murekezija, veterana američkog ratnog vazduhoplovstva, njegovi zarobljenici pogrešno optužuju da se pridružio proukrajinskim protestima, prema rečima njegove porodice i prijatelja, koji su rekli da nije učestvovao ni u kakvim borbama dok je bio u Ukrajini.

Investitor je takođe rekao svom bratu da je u istom zatvoru kao i Amerikanci Aleks Druke i Endi Taj Ngok Huin. Dvojica veterana su služila kao dobrovoljci u Ukrajini u junu kada su zarobljeni. Njihovi drugovi su ranije rekli Yahoo News-u da su obavešteni da su dvojica muškaraca zarobljena 9. juna tokom bitke severoistočno od Harkova.

Još jedan Amerikanac, bivši američki marinac Grejdi Kurpasi, takođe je prijavljen kao nestao, ali nije jasno da li je zarobljen u Ukrajini. Kurpasijeva supruga rekla je da je prestala da se čuje s njim u aprilu, nakon što je u martu stigao u Ukrajinu da „ide i pomogne ukrajinskom narodu“.

Eduard Basurin, portparol DNR, rekao je ruskoj državnoj televiziji da svi „osuđeni strani plaćenici“ koji su zarobljeni treba da budu ubijeni. On je rekao da se situacija ne odnosi na ljude koji su putovali u Ukrajinu „da ubijaju za novac“, već „o njihovom političkom stavu“.

Basurin je rekao da su većina onih koji idu u Ukrajinu da pomognu kijevskim snagama „nacionalisti svojih zemalja” i „iz tog razloga bi trebalo da ih uništavamo”.

„Pomoći ćemo zemljama iz kojih su došli tako što ćemo ih uništiti, jer ako bi se vratili, uradili bi isto u svojoj zemlji“, rekao je on.