Turska pozvala šefa švedske ambasade

Turska pozvala šefa švedske ambasade

Turska je verovatno pozvala šefa švedske ambasade u Ankari zbog kurdskih demonstracija u Švedskoj, piše „Evropska istina“, pozivajući se na svoje izvore u diplomatskim krugovima.

Kako navodi agencija, Ministarstvo spoljnih poslova Turske želi da izrazi nezadovoljstvo „terorističkom propagandom“ koja se navodno odvijala tokom demonstracija kurdskih organizacija u Stokholmu.

O pozivu privremenog predstavnika Švedske, pozivajući se na svoje diplomatske izvore, javila je i turska novinska agencija Anadolu, napominjući da je reč o demonstracijama „pristalica terorističke PKK” u Geteborgu, a ne u Stokholmu. Sagovornik je rekao da Ankara očekuje „identifikovanje prekršilaca i odgovarajuće zakonske mere i konkretne korake s obzirom na obaveze zapisane u memorandumu“.

Švedska ambasada u Ankari i Ministarstvo spoljnih poslova za sada nisu komentarisali ovu informaciju.

Podsetimo, predsednik Turske je ove nedelje još jednom zapretio da će zamrznuti zahteve Švedske i Finske za ulazak u NATO ako ne ispune uslove Ankare. Većina Erdoganovih javnih zahteva tiče se političkih izbeglica, koje Turska smatra teroristima.

U memorandumu, koji je omogućio uklanjanje „turskog veta” tokom poslednjeg samita NATO-a i odluke o pristupanju Finske i Švedske, u stvari, Finci i Šveđani nisu učinili ustupke ni po jednom od spornih pitanja.

Posle samita, Turska je pojačala pritisak na Stokholm i Helsinki da ispuni svoje zahteve za ekstradicijom.