Preko 13.000 Starlink terminala koji rade u Ukrajini

Preko 13.000 Starlink terminala koji rade u Ukrajini

Više od 13.000 Starlink terminala je raspoređeno i radi u Ukrajini, koji obezbeđuju neprekidnu komunikaciju za kritične infrastrukturne objekte.

To je rekao zamenik premijera, ministar digitalne transformacije Mihail Fedorov, koji je govorio tokom Drugog samita prvih dama i gospode, prenosi Ukrinform.

„Trudimo se da obezbedimo nesmetan internet za sve. U Ukrajini sada postoji više od 13.000 Starlink terminala. Pre svega, medicinske i obrazovne ustanove ih primaju gde god postoji takva potreba. Sigurni smo da, uprkos svemu što se dešava, imaćemo internet i nadamo se da ćemo uvek ostati u kontaktu“, rekao je ministar.

Starlink je projekat kompanije SpaceKs, koji omogućava pristup širokopojasnom internetu koristeći mrežu satelita. Brzina je do 1 Gbit/s za svakog pretplatnika, dok je pristup dostupan na svim kontinentima.

Kako je ranije izvestio Ukrinform, pozivajući se na Državnu službu za specijalne komunikacije i zaštitu informacija Ukrajine, Starlink internet će se pojaviti u ukrajinskim vozovima do kraja 2022.