Ukrajinsko ministarstvo pozvalo građane da otkriju ruske položaje

Ukrajinsko ministarstvo pozvalo građane da otkriju ruske položaje

Ukrajinsko ministarstvo odbrane pozvalo je u subotu građane u ključnoj oblasti koju je zauzela Rusija da otkriju gde žive moskovske trupe i ko od lokalnog stanovništva sarađuje sa okupacionim vlastima.

Saopštenje Odbrambeno-obaveštajnog direktorata ministarstva bilo je usmereno na ljude u i oko grada Enerhodara na jugu zemlje, gde se nalazi velika nuklearna elektrana.

„Molimo da nam hitno javite tačnu lokaciju baza okupatorskih trupa i njihove adrese stanovanja… i mesta stanovanja komandnog štaba“, navodi se i dodaje da su poželjne tačne koordinate.

Takođe je tražio detalje „o lokalnim kolaboracionistima koji su prešli na stranu neprijatelja”, uključujući gde su živeli i radili, kao i podatke o „ljudima koji ’saosećaju’ sa okupatorima”.

Rusija je zauzela Enerhodar početkom marta, a u maju je u eksploziji povređen šef grada koji je postavio Rus. Kremlj je to nazvao „terorističkim napadom“.

U junu je proruski zvaničnik u južnoj oblasti Herson poginuo u eksploziji, saopštila je novinska agencija RIA. Ranije tog meseca šef regionalne kaznene službe prebačen je u bolnicu nakon što je bomba eksplodirala u blizini njegovog automobila.

U apelu Uprave za obaveštajne poslove – objavljenom na Telegramu – traže se i rute koje ruska vojna tehnika koristi u Enerhodaru.

„Zajedno da izbacimo okupatore iz naše otadžbine! kaže se, dodajući da bi ljudi mogli ili da pozovu detalje ili da ih dostave putem aplikacija za razmenu trenutnih poruka VhatsApp ili Signal.

Enerhodar je imao predratno stanovništvo od više od 50.000. Mnogi stanovnici rade u dve elektrane u blizini grada, od kojih je jedna Zaporožja, najveća nuklearna elektrana u Evropi.