Uber priznaje da je prikrivao hakovanje iz 2016. godine

Uber priznaje da je prikrivao hakovanje iz 2016. godine

Uber Technologies Inc (UBER.N) u petak je prihvatio odgovornost za prikrivanje povrede podataka iz 2016. godine koja je uticala na 57 miliona putnika i vozača, kao deo nagodbe sa američkim tužiocima kako bi se izbegle krivične optužbe, prenosi Rojters.

Ulaskom u sporazum o zabrani krivičnog gonjenja, Uber je priznao da njegovo osoblje nije prijavilo hakovanje iz novembra 2016. američkoj Federalnoj trgovinskoj komisiji, iako je agencija istraživala sigurnost podataka kompanije za deljenje vožnje.

Američki tužilac Stefani Hinds u San Francisku rekla je da je Uber čekao oko godinu dana da prijavi kršenje, nakon što je instalirao novo izvršno rukovodstvo koje je „uspostavilo snažan ton sa vrha“ u pogledu etike i usklađenosti.

Hinds je rekao da odluka da se Uber ne podnese krivična prijava odražava brzu istragu i otkrivanje podataka novog rukovodstva, kao i Uberov sporazum sa FTC-om iz 2018. da održava sveobuhvatan program privatnosti tokom 20 godina.

Kompanija sa sedištem u San Francisku takođe sarađuje sa tužilaštvom bivšeg šefa obezbeđenja Džozefa Salivana zbog njegove navodne uloge u prikrivanju hakovanja.

Uber nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.

Salivan je prvobitno optužen u septembru 2020. Tužioci su rekli da je Salivan dogovorio da plati hakerima 100.000 dolara u bitkoinima i da ih natera da potpišu ugovore o neotkrivanju podataka u kojima se lažno navodi da nisu ukrali podatke.

Uber je imao program nagrada osmišljen da nagradi istraživače bezbednosti koji prijavljuju nedostatke, ali ne i da prikrije krađu podataka.

U septembru 2018. Uber je platio 148 miliona dolara za namirenje potraživanja svih 50 američkih država i Vašingtona, da je bilo presporo da otkrije hakovanje.

Akcije Ubera su u petak pale za 93 centa na 23,30 dolara. Sporazum o zabrani krivičnog gonjenja je obelodanjen nakon zatvaranja američkih tržišta.