Ukrajina spremna da pomogne Moldaviji da deokupira Pridnjestrovlje

Ukrajina spremna da pomogne Moldaviji da deokupira Pridnjestrovlje

Načelnik Glavne uprave za obaveštajne poslove Ministarstva odbrane Kirilo Budanov rekao je da je Ukrajina spremna da pomogne Moldaviji u deokupaciji Pridnjestrovlja javlja „Evropska istina“.

„Podržavam želju Moldavije da se oslobodi okupatorskih snaga na svojoj teritoriji. A mi kao država i kao posebna služba učinićemo sve da pomognemo bratskoj državi da se oslobodi okupatora sa svoje zemlje“, rekao je on.

Reči Budanova čule su se na pozadini izjave šefa „MIP-a” nepriznate „Pridnistrovske Moldovske Republike” Vitalija Ignjatijeva da teritorija nastoji da stekne nezavisnost od Moldavije uz naknadno priključenje Rusiji. Isto je izjavio i član komiteta ruske Državne dume za međunarodne poslove Dmitrij Belik.

Biro za reintegraciju Moldavije je naglasio da je reintegracija zemlje glavni cilj pregovora o rešavanju pridnjestrovskog sukoba.

„Svi međunarodni partneri i ustavne vlasti odlučno podržavaju formulu za mirno rešenje pridnjestrovskog sukoba, poštujući suverenitet i teritorijalni integritet Moldavije u okviru njenih međunarodno priznatih granica“, navodi agencija.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije je 21. jula potvrdilo da nije dozvolilo ulazak u zemlju ruskom vojnom osoblju iz takozvane operativne grupe (OGRV) sa sedištem u Pridnjestrovlju.

Moldavija smatra prisustvo Oružanih snaga Ukrajine u Pridnjestrovlju nezakonitim i zahteva njihovo povlačenje. Ranije je ruska vojska mogla da rotira kopnenim koridorom Ukrajine, ali od 2014. godine nije imala takvu priliku.

Sam OGRV je prilično mali: dva bataljona motornih streljačkih jedinica plus komandna jedinica. Ukupno, ovo je od 1.500 do 1.700 vojnika Ruske Federacije. Ogromnu većinu osoblja OGRV čine lokalni stanovnici koji imaju rusko državljanstvo.