Demonstranti se zalepili za zaštitno staklo Botičelijeve slike

Demonstranti se zalepili za zaštitno staklo Botičelijeve slike

Grupa klimatskih demonstranata iz grupe Ultima Generazione (Poslednja generacija) zalepila se u petak za staklo koje štiti „Proleće“ Sandra Botičelija u galeriji Ufici u Firenci, piše „Evropska istina“, prenosi agencija Ansa.

Iz muzeja su saopštili da renesansno remek-delo nije oštećeno kao rezultat protesta.

U međuvremenu, karabinjeri su ispratili tri demonstranta, muškarca i dve žene, koji su platili ulazak u muzej, iz prostorija.

„Da li se danas može videti tako lepo proleće? – navodi se u saopštenju Ultima Generazione.

„Požari, kriza sa hranom i suša komplikuju situaciju. Odlučili smo da uz pomoć umetnosti oglasimo uzbunu: idemo ka društvenom i eko-klimatskom kolapsu“, kažu aktivisti.

Ovo je poslednja u nizu akcija građanske neposlušnosti koje je organizovala Ultima Generazione kako bi istakla ozbiljnost klimatske krize i zahtevala akciju.

Ovo uključuje nedavnu kampanju blokiranja saobraćaja na rimskom obilaznici GRA, koja je izazvala ljutite reakcije vozača, i vezivanje sebe lancima za parapet tokom izvođenja Madame Butterfli u Torre del Lago blizu Lucca.

Klimatske grupe u drugim zemljama organizovale su slične proteste.

Zabrinuti građani iz britanske grupe Just Stop Oil (JSO), na primer, zalepili su se za sliku Džona Konstebla „The Hay Wain“ u Nacionalnoj galeriji u Londonu ranije ovog meseca, navodno nanevši manju štetu na platnu.

Ultima Generazione saopštila je u petak da namerava da se uskoro vrati u muzeje u Firenci, Veneciji, Milanu i Rimu na dalje proteste.