Japan alarmira zbog Ukrajine i Tajvana

Japan alarmira zbog Ukrajine i Tajvana

Japan vidi sve veći broj globalnih i regionalnih bezbednosnih rizika povezanih sa tekućim sukobom između Rusije i Ukrajine, kao i tenzijama oko Tajvana, navodi se u novoj Beloj knjizi odbrane zemlje. Tokio je takođe zabrinut zbog odnosa koji se razvijaju između Moskve i Pekinga, navodi se u dokumentu.

„Rusija je preduzela korake ka jačanju saradnje sa Kinom, poput zajedničkih letova bombardera i zajedničkih jedara ratnih brodova u kojima učestvuju ruske i kineske vojske, kao i poteze da takvu vojnu saradnju prikaže kao ‘stratešku koordinaciju’“, objavljena je u Beloj knjizi. Petak, čita.

Tokio je upozorio da sukob između Rusije i Ukrajine rizikuje slanje poruke „da su jednostrane promene statusa kvo nasilno prihvatljive“. List je takođe povezao tekuća neprijateljstva sa tenzijama oko Tajvana, napominjući da „od ruske invazije na Ukrajinu Tajvan radi na daljem jačanju svojih napora u samoodbrani“.

Dokument je direktno optužio Peking – koji ovu ostrvsku državu smatra sastavnim delom Kine – da nastoji da „prinudom promeni status kvo u Istočnom i Južnom kineskom moru“.

„Veze zemlje sa Rusijom… su se produbile poslednjih godina, sa zajedničkim navigacijama i letovima koji se u oblastima oko Japana obavljaju i kineskim i ruskim brodovima i avionima. Kina je jasno stavila do znanja da neće oklevati da ujedini Tajvan silom, dodatno povećavajući tenzije u regionu“, rekao je Tokio.

Kina je oštro kritikovala stav Japana, koja je optužila Tokio za neosnovane „optužbe“ i „blaćenje“ njegove odbrambene politike. „Nova bela knjiga o odbrani Japana iznosi optužbe i blati kinesku odbrambenu politiku, tržišni ekonomski razvoj i legitimne pomorske aktivnosti“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Bela knjiga „preuveličava takozvanu kinesku pretnju“ i meša se u kineske unutrašnje stvari oko Tajvana, rekao je zvaničnik.

Kina je u više navrata obeshrabrila strane nacije da se druže sa Tajvanom, upozoravajući da to predstavlja mešanje u poslove zemlje. Ostrvo je de fakto samoupravno od završetka kineskog građanskog rata 1949. godine, kada su poraženi nacionalisti pobegli tamo.

Tenzije oko ostrva su porasle ranije ove nedelje, kada je Fajnenšel tajms izvestio da je predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi trebalo da poseti Tajvan sledećeg meseca.

Dok Vašington održava bliske veze sa tom ostrvskom državom, ti kontakti ostaju nezvanični, a Pelosi bi postala najviši američki poslanik koji je kročio na tlo Tajvana u poslednjih nekoliko decenija. Očekivana poseta izazvala je ljutu reakciju Pekinga, koji je obećao da će preduzeti „odlučne i snažne mere za očuvanje svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“ ako SAD nastave „da idu pogrešnim putem“.