Ministarstvo odbrane Velike Britanije: Rusija povećava upotrebu raketa protivvazdušne odbrane za kopnene napade

Ministarstvo odbrane Velike Britanije: Rusija povećava upotrebu raketa protivvazdušne odbrane za kopnene napade

Ruska vojska povećala je upotrebu raketa protivvazdušne odbrane u režimu sekundarnog kopnenog napada zbog kritičnog nedostatka namenskih raketa.

„Rusija je povećala upotrebu raketa protivvazdušne odbrane u režimu sekundarnog kopnenog napada zbog kritičnog nedostatka namenskih raketa za kopneni napad“, objavilo je britansko ministarstvo odbrane na Tviteru.

Kao što je navedeno, Rusija je skoro sigurno rasporedila strateške sisteme protivvazdušne odbrane S-300 i S-400, dizajnirane da obaraju avione i rakete na velikim dometima, u blizini Ukrajine od početka invazije.

„Ovo oružje ima relativno male bojeve glave, dizajnirane da uništavaju avione. Oni bi mogli predstavljati značajnu pretnju za trupe u otvorenim i lakim zgradama, ali je malo verovatno da će prodreti u čvrste strukture“, navodi se u izveštaju.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije ističe da postoji velika šansa da ovo oružje promaši svoje ciljeve i izazove civilne žrtve jer rakete nisu optimizovane za ovu ulogu, a njihove posade će imati malo obuke za takve misije.

Kako je saopšteno, ruska vojska je već ispalila više od 3.000 krstarećih projektila na Ukrajinu.