Smirnov ispričao detalje o stvaranju „tribunala za Putina“

Smirnov ispričao detalje o stvaranju „tribunala za Putina“

Ukrajina planira da stvori jednokratni međunarodni tribunal za suđenje najvišem rukovodstvu ruskog režima za akt agresije – posebno aktuelnom predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, prenosi Gardijan.

Kako je u četvrtak na sastanku sa međunarodnim novinarima rekao zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrij Smirnov, poseban tribunal u vezi sa Rusijom uz učešće međunarodne zajednice ubrzaće krivično gonjenje ruskog predsednika i njegovog najbližeg okruženja.

Smirnov je objasnio da je čin agresije, za koji će Ukrajina pokrenuti dodatni postupak, lako dokazati, dok će slučajevi koje MKS može da razmatra protiv Ukrajine – ratni zločini, genocid i zločini protiv čovečnosti – trajati godinama.

Prema rečima specijalnog izaslanika Ukrajine Antona Korineviča, prisustvo optužnice i naloga za hapšenje Putina ili ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua „biće veliki korak napred u postizanju pravde“.

„Naravno, bili bismo veoma srećni da vidimo Šojgua u pritvoru, i ne samo njega, već i sve druge momke koji su u to vreme donosili odluke, ne samo 2022. već i 2014. godine“, dodao je Korinjevič.

Prema njegovim rečima, Hag može biti potencijalno mesto za Tribunal nad najvišim rukovodstvom Rusije, ali da bi

Korinević, koji je Hag naveo kao potencijalno mesto za Tribunal, rekao je da želi da učestvuje što više međunarodnih partnera kako bi se legitimisala svaka odluka i povećao potencijal za odgovornost.

On je dodao da se nekoliko međunarodnih partnera Ukrajine složilo da stvori tribunal, ali nije mogao da navede ko tačno. Ukrajinci će biti uključeni (u tribunal), biće potreban ukrajinski tužilac, ali se nadamo da će sudije biti međunarodne“, dodao je Korinevič.

Ranije je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao na stvaranje Specijalnog suda koji bi najviše vojno i političko rukovodstvo Ruske Federacije priveo pravdi za zločine počinjene u Ukrajini.