Vašington: Dronovi doveli do kratkog zaustavljanja letova

Vašington: Dronovi doveli do kratkog zaustavljanja letova

Zvaničnici su u četvrtak na oko 13 minuta zaustavili letove ka i iz nacionalnog aerodroma Regan Vašington nakon što je prijavljeno primećenje drona, saopštila je Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA), prenosi Rojters.

FAA je saopštila da je odmah obavestila policiju i rekla da su operacije nastavljene, ali da je bilo nekih preostalih kašnjenja. FAA nije odmah odgovorila na pitanje da li je dron ili operater lociran.

Područje oko Nacionalnog aerodroma Vašington ima najstrože zabrane dronova u Sjedinjenim Državama. Letenje dronom u radijusu od 15 milja od aerodroma zabranjeno je bez posebne dozvole FAA, što je uslov koji pokriva ceo Vašington, DC.

Usluga praćenja FlightAvare.com saopštila je da je 90 letova u Nacionalu odloženo, ili 20 odsto, a sedam je otkazano. Vashington National je najbliži aerodrom glavnom gradu SAD i koriste ga mnogi zakonodavci i drugi vladini zvaničnici.

Uočen dron 2019. u blizini međunarodnog aerodroma Njuark Liberti u Nju Džersiju zahtevao je 45 letova za zadržavanje, dok je devet letova preusmereno.

Prošle nedelje je Kongres SAD održao saslušanje na kojem su poslanici i američke sportske lige podržali zahtev Bele kuće za proširenje ovlašćenja za otkrivanje i onemogućavanje pretećih dronova.

Kongres je 2018. proširio ovlašćenja Ministarstva pravde i Ministarstva za unutrašnju bezbednost da onesposobe ili unište preteće dronove, koji su formalno poznati kao sistemi bespilotne letelice (UAS). Bajdenova administracija zatražila je od Kongresa da obnovi postojeća ovlašćenja i proširi svoja ovlašćenja kako broj registrovanih dronova raste. Ovlašćenja policije za dronove iz 2018. će isteći u oktobru.

Bela kuća želi da proširi ovlašćenja za otkrivanje i uništavanje ili onemogućavanje pretećih dronova Upravi za bezbednost saobraćaja (TSA) za aerodrome i američkoj službi maršala za transport zatvorenika.

Zvaničnik DHS Samantha Vinograd rekla je da je TSA od 2021. godine „prijavio skoro 2.000 viđenja dronova u blizini američkih aerodroma, uključujući upade na glavne aerodrome skoro svaki dan“.

Ona je dodala da su „od 2019. incidenti sa dronovima doveli do toga da američki aerodromi tri puta potpuno obustave operacije, a 2021. više od 30 delimičnih obustava operacija – što je rezultiralo milionima dolara ekonomske štete“.