Reznikov: Tri sistema za kontrolu snabdevanja oružjem

Reznikov: Tri sistema za kontrolu snabdevanja oružjem

Ukrajina će koristiti tri posebna sistema koja se odnose na praćenje, kontrolu i logističku podršku vojne opreme i naoružanja koje obezbeđuju zemlje partneri, izjavio je ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov tokom predstavljanja novog modula informaciono-analitičkog sistema SOTA za praćenje isporuka naoružanja Ukrajini iz partnerskih zemalja, prenosi Ukrinform.

„Postojaće tri sistema vezana za praćenje, kontrolu i logističku podršku vojne opreme i isporuke naoružanja Ukrajini“, rekao je Reznikov.

On je napomenuo da Rusi sada aktivno promovišu narativ o navodnoj nepravilnoj upotrebi oružja Ukrajine od strane međunarodnih partnera, pa će uvođenje moćnog i kvalitetnog sistema za praćenje informacija omogućiti maksimalnu kontrolu nad isporukom oružja Ukrajini.

On je podsetio da je NATO logistički sistem LOGFAS obezbeđen Ukrajini u ograničenom iznosu 2019. godine. U ukrajinskim vojnim obrazovnim institucijama pokrenuti su relevantni kursevi obuke za operatere sistema.

Ministar je objasnio da sistem omogućava kontrolu procesa od carinskih operacija na granici do isporuke krajnjem potrošaču. Pored toga, sistem izveštava o potrebi za municijom, rezervnim delovima itd.

Pored toga, prema rečima Reznikova, ukrajinski i američki IT stručnjaci su napravili novi program koji obezbeđuje osnovne logističke pristupe kontroli naoružanja. To će uskoro biti predstavljeno na sednici Vlade, najavio je ministar.

Treći sistem kontrole, prema rečima ministra, biće pomenuti modul informaciono-analitičkog sistema SOTA. Ministar je takođe napomenuo da danas međunarodni partneri imaju pun pristup da provere efikasnost njihovog oružja koje se koristi u Ukrajini.