Amazon sklapa ugovor od 3,5 milijardi dolara za One Medical

Amazon sklapa ugovor od 3,5 milijardi dolara za One Medical

Amazon.com Inc (AMZN.O) u četvrtak se složio da kupi pružaoca primarne zdravstvene zaštite One Medical (ONEM.O) za 3,49 milijardi dolara, proširujući virtuelnu zdravstvenu zaštitu giganta e-trgovine i dodavanjem redovnih doktora po prvi put, prenosi Rojters.

Ugovor o gotovini bi kombinovao dva relativno mala igrača dok Amazon nastavlja višegodišnji marš u američko zdravstvo, nastojeći da raste bržim tempom.

Ovaj onlajn prodavac je prvi put pilotirao posete virtuelne nege za svoje osoblje u Sijetlu 2019. pre nego što je ponudio usluge drugim poslodavcima pod brendom Amazon Care. Takođe je kupio onlajn apoteku PillPack 2018. godine, podržavajući sajt za isporuku na recept i upoređivanje cena koji je kasnije pokrenuo.

„Smatramo da je zdravstvena zaštita visoko na listi iskustava koja treba ponovo otkriti“, rekao je Neil Lindsai, viši potpredsednik Amazon Health Services.

Prodavac sa sedištem u Sijetlu je signalizirao svoje ambicije da poboljša i ubrza negu. Međutim, velika ideja slična tome kako je Amazon automatizovao ulogu blagajnika u prodavnicama tek treba da se pojavi.

U One Medical, Amazon preuzima kompaniju koja pravi gubitke sa 767.000 članova i poslovnih klijenata kao što su Airbnb Inc (ABNB.O) i Alphabet Inc (GOOGL.O) Google, koji nude svoje usluge kao korist zaposlenima, prema njegovim veb stranica i nedavni finansijski rezultati.

Nasuprot tome, veći rival Teladoc Health Inc (TDOC.N) ima više od 54 miliona članova koji plaćaju u Sjedinjenim Državama i udvostručuje kvartalni prihod One Medical. Vesti o dogovoru sa Amazonom smanjile su akcije Teladoc-a, kao i prodavaca drogerija CVS Health Corp (CVS.N) i Valgreens Boots Alliance Inc (VBA.O) za između 0,3% i 1,8%.

Ova akvizicija ima smisla jer je „mešanje virtuelne i lične nege jezgro strategije i One Medical i Amazon Care“, rekao je analitičar Citija Daniel Grosslight.

Amazon Care je nedavno učinio svoju virtuelnu negu dostupnom širom zemlje i dodao opciju za kućne pozive u Los Anđelesu, Vašingtonu, Dalasu i drugde. Pandemija COVID-19 pomogla je u povećanju potražnje jer je Amazon Care počeo da potpisuje klijente uključujući Hilton Vorldvide Holdings Inc (HLT.N).

One Medical, osnovana 2007. godine, sada daje Amazonu 188 medicinskih kancelarija, pokazao je nedavni finansijski izveštaj.

Carlile Group Inc (CG.O), koja je platila 350 miliona dolara za manjinski udeo u One Medical-u 2018. godine, napustiće svoju poziciju kao deo Amazonove akvizicije, rekli su ljudi upoznati sa tim.

Amazon je pristao da plati 18 dolara za svaku deonicu One Medical, premiju od 76,8% u odnosu na poslednje zatvaranje zdravstvene kompanije. Akcije One Medical trgovale su se po ceni od 17,12 dolara.

Posao je procenjen na 3,9 milijardi dolara uključujući neto dug One Medical.

Ograničeno prisustvo Amazona u zdravstvenoj zaštiti trebalo bi da minimizira probleme protiv monopola, ali rizici ostaju, kažu analitičari.

Grosslight je rekao da Amazon „izgleda da ima metu na svojim leđima, a DOJ (Ministarstvo pravde SAD) je nedavno bilo veoma agresivno u blokiranju poslova“.

„To će definitivno podvrgnuti ovu akviziciju većoj kontroli nego što je normalno.“