Sporazum o izvozu žita iz Ukrajine biće potpisan u petak u Turskoj

Sporazum o izvozu žita iz Ukrajine biće potpisan u petak u Turskoj

Kancelarija predsednika Turske potvrdila je u četvrtak da će sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine morskim putem biti potpisan u petak u Istanbulu, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Jeni Safak.

Napominje se da će sporazum biti potpisan u 16.30 po lokalnom vremenu u Palati Dolmabahče. Potpisivanju će prisustvovati turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i generalni sekretar UN Antonio Guteres, koji su otišli ​​u Istanbul.

Očekuje se i učešće predstavnika Ukrajine i Rusije, ali na kom nivou nije precizirano.

Erdogan je ranije izrazio nadu da će sporazum o izvozu žita iz Ukrajine biti finalizovan ove nedelje.

Podsetimo, na kvadrilateralnim pregovorima u Istanbulu u vezi sa izvozom ukrajinskog žita, Ukrajina je predložila da se napravi algoritam za navigaciju u Crnom moru za bezbedno otpremanje.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da su pregovarači u Istanbulu u sredu dogovorili stvaranje koordinacionog centra za izvoz ukrajinskog žita morem, a odgovarajući sporazum biće potpisan sledeće nedelje.

A generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da su tokom kvadrilateralnog sastanka u Istanbulu strane postigle „kritičan“ napredak po pitanju izvoza žita iz Ukrajine morskim putem.