Nacrt rezolucije kojom se akcije Rusije u Ukrajini priznaju kao genocid predstavljen u američkom Senatu

Nacrt rezolucije kojom se akcije Rusije u Ukrajini priznaju kao genocid predstavljen u američkom Senatu

Dvostranačka grupa visokorangiranih američkih senatora predstavila je nacrt rezolucije kojom se ničim izazvan rat Rusije protiv Ukrajine priznaje kao genocid nad ukrajinskim narodom.

Tekst nacrta objavljen je na sajtu Odbora za spoljne poslove, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Nema sumnje da je to što Rusija radi u Ukrajini genocid“, rekao je senator Džim Riš.

On je podsetio na zločine koje su ruske trupe počinile u Irpinu, Hostomelu i drugim ukrajinskim naseljima. „Međunarodna zajednica dokumentuje mnoge ruske zloupotrebe koje predstavljaju ratne zločine širom Ukrajine. Vreme je da Sjedinjene Države i svet to priznaju kao takvu“, rekao je senator Riš.

Senator Ben Kardin (D-Md.), koji je na čelu Helsinške komisije SAD, rekao je da akcije Rusije predstavljaju genocid, koji se ne ograničava na rat.

„Rusija pokušava da uništi ne samo ljude i zgrade Ukrajine, već pokušava da eliminiše ukrajinski jezik, ukrajinsku istoriju i ukrajinsku kulturu. Ovo je genocid. Svet mora da prepozna ovu činjenicu i odgovorni moraju da odgovaraju“, rekao je senator Kardin.

Rezolucija osuđuje Rusiju za počinjenje dela genocida nad narodom Ukrajine poziva Sjedinjene Države, zajedno sa saveznicima iz NATO-a i EU, da podrže vladu Ukrajine da spreči dalje akte ruskog genocida nad ukrajinskim narodom; i podržava tribunale i međunarodne krivične istrage kako bi ruske političke lidere i vojno osoblje pozvali na odgovornost za agresorski rat, ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

Nacrt su predstavili američki senatori Džim Riš, visoki član Senatskog komiteta za spoljne poslove, i Ben Kardin, predsednik Helsinške komisije SAD i autor Globalnog zakona o odgovornosti za ljudska prava Magnitskog , Rodžer Viker, Ričard Blumental, Rob Portman, Jean Šahin i Lindzi Graham.

Kako je ranije preneo Ukrinform, ambasadorka Ukrajine u Sjedinjenim Državama Oksana Markarova istakla je važnost priznavanja američkog Kongresa genocidom zločina koje su u Ukrajini počinile ruske invazione snage.