Vrhovni sud Izraela odobrio oduzimanje državljansta teroristima

Vrhovni sud Izraela odobrio oduzimanje državljansta teroristima

Vrhovni sud Izraela je odobrio oduzimanje državljanstva građanima koji izvrše teroristički napad ili počine druge zločine koji predstavljaju kršenje poverenja protiv jevrejske države.

Kako je navedeno, građanima se u tom slučaju može oduzeti državljanstvo, čak i ako nemaju drugo, ali ministar unutrašnjih poslova mora takvoj osobi ozbezbediti pravo boravka.

Time se osigurava da onaj kome je državljanstvo oduzeto zadrži sva prava na osnovu zakona, osim prava glasa, poput sličnih zakona u pojedinim državama SAD.

Levičarska orgnizacija Adalah – Pravni centar za prava arapske manjine u Izraelu je upozorila da je takva presuda „suprotna principima međunarodnog prava“, dok ministri desničari imaju podeljena mišljenja. Ministar finasija Avigdor Liberman je pohvalio sud za okončanje apsurdne situacije u kojoj građani „mogu počiniti okrutne akte terorizma i imati državljanstvo Izraela“.

Ministarka unutrašnjih poslova Ajelet Šeked, čije ministarstvo nadgleda oduzimanje državljanstva, je rekla da je Vrhovni sud potvrdio ono što je očito , ali da je „prihvatio interpretaciju suprotnu jeziku zakona“ da država daje status boravka.

Današnja odluka je odgovor na peticiju koja se tiče nastojanja države da oduzme državljanstvo dvojici arapskih građana Izraela koji su izvršili terorističke napade u protekloj deceniji, prenosi Tajms ov Izrael (Times of Israel).

Prvi je Muhamed Mafardži, koji je u terorističkom bombaškom napadu u Tel Avivu 2012. godine ubio 11 ljudi, a drugi Ala Zivad, koji je 2015. godine ranio četvoro ljudi kada je na njih naleteo vozilom i napao ih nožem.

Sud je naveo da u kršenje poverenja države spadaju teroristički napadi, izdaja, špijunaža i stalno pravo boravka u neprijateljskoj državi.