ATP ukida kineske turnire

ATP ukida kineske turnire

ATP muški teniski turniri postali su poslednja žrtva strogih Covid protokola u Kini i biće otkazani ove godine, što je potvrđeno na turneji.

Peking je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara u februaru, ali većina drugih međunarodnih sportskih spektakla u najmnogoljudnijoj zemlji sveta je ili otkazana ili odložena 2022. godine.

Kako je potvrđeno u četvrtak, Šangajski Masters biće stavljen na otpad kao jedan od kvarteta muških teniskih turnira koji su otkazani u Kini zbog strogih ograničenja.

Muška ATP turneja otkrila je da će njeni događaji u Kini, koji se obično održavaju u septembru i oktobru, biti otkazani treću godinu zaredom, s tim da su lokalne vlasti posvećene politici nulte Covid-a.

Odluka se odnosi ne samo na Masters u Šangaju, već i na Otvoreno prvenstvo Čengdua, Otvoreno prvenstvo Kine i prvenstvo u Džuhaju, jer je kreirano šest drugih ATP 250 turnira kako bi se nadoknadilo mesto u kalendaru na drugim mestima.

„Kao globalni sport, nastavljamo da upravljamo posledicama pandemije“, primetio je predsednik ATP Andrea Gaudenzi, koji je rekao da su otkazivanja događaja „nesrećna stvarnost“ toga.

„U isto vreme, neverovatno je ohrabrujuće što su mnogi veliki gradovi postali domaćini ATP turnira ove sezone“, dodao je on.

Iako bi VTA verovatno sledila njihov primer, na ženskoj turneji nije bilo zakazanih događaja u Kini 2022. godine zbog nesreće oko Peng Šuaija.

Kineska majstorica dublova, koja se može pohvaliti titulama na Vimbldonu i Otvorenom prvenstvu Francuske, objavila je obrisanu objavu na društvenim mrežama krajem prošle godine u kojoj je, čini se, tvrdila da je jednom bila primorana na seksualni odnos sa istaknutim bivšim kineskim političarem.

Nakon što je Peng tada nestala iz očiju javnosti, šef VTA Stiv Sajmon najavio je suspenziju svih događaja u zemlji 2022.

„Ne vidim kako mogu da tražim od naših sportista da se tamo takmiče kada Peng Šuai nije dozvoljeno da slobodno komunicira i izgleda da je bila pod pritiskom da protivreči svojim navodima o seksualnom napadu“, tvrdi Simon u izjavi.

Iako je Peng kasnije primećena u javnosti, VTA i kineska država tek treba da pronađu rešenje za svoj sukob sa VTA rekavši da pojavljivanja u kojima je povukla svoje tvrdnje o seksualnom napadu nisu „ublažila“ njenu „značajnu zabrinutost za nju“. blagostanje“.

Pre dve nedelje na Vimbldonu, kojem su VTA i ATP oduzeli bodove u znak protesta zbog zabrane takmičenja Rusima, neki demonstranti su nosili „Gde je Peng Šuai?“ Majice navijača koji su vrištali na pitanje tokom muškog finala između potencijalnog šampiona Novaka Đokovića i Nika Kirgiosa navodno je izbačeno od strane obezbeđenja.