Cene nafte padaju nakon što američki podaci pokazuju slabu potražnju za benzinom

Cene nafte padaju nakon što američki podaci pokazuju slabu potražnju za benzinom

Cene nafte su pale u sredu, nakon što su podaci američke vlade pokazali nižu potražnju za benzinom tokom vrhunca letnje sezone vožnje i pošto su centralne banke povećale kamatne stope u cilju borbe protiv inflacije podstakle strahove da bi privreda mogla da uspori, smanjujući potražnju za energijom .

Cene nafte tipa Brent za septembar pale su za 37 centi na 106,98 dolara po barelu do 11:02 EDT (15:02 GMT). Američka nafta Vest Tekas Intermediate (VTI) za avgust je oslabila 1,87 dolara, ili 1,8 odsto, na 102,35 dolara po barelu. VTI ugovor ističe u sredu.

Aktivniji septembarski VTI ugovor bio je 99,87 dolara po barelu, što je pad od 87 centi.

Zalihe benzina u SAD (USOILG=ECI) porasle su za više nego što se očekivalo prošle nedelje, povećavši za 3,5 miliona barela na 228,4 miliona barela, saopštila je EIA. Analitičari su predviđali porast od 71.000 barela.

Isporučeni proizvod benzina – koji predstavlja zamenu za potražnju – bio je oko 8,5 miliona barela dnevno, pokazali su podaci.

„Potražnja za benzinom je u najmanju ruku slaba“, rekao je Džon Kildaf, partner u kompaniji Again Capital LLC u Njujorku. „Svakako su ove visoke cene gasa potkopale poverenje potrošača.

Američki vozači bili su šokirani ovog leta jer su se cene pumpi u junu popele na rekord od preko 5 dolara po galonu.

U međuvremenu, zalihe sirove nafte (USOILC=ECI) su prošle nedelje pale za 446.000 barela na 426,6 miliona barela, u poređenju sa očekivanjima analitičara u anketi Rojtersa o porastu od 1,4 miliona barela.​

Cene nafte su bile izuzetno nestabilne, uhvaćene u natezanju između straha od ponude izazvanih zapadnim sankcijama Rusiji i zabrinutosti da bi borba protiv inflacije mogla da oslabi globalnu ekonomiju i smanji tražnju.

U petak je otvoreno interesovanje za fjučerse na njujorškoj berzi palo na najniži nivo od septembra 2015. godine, jer je zabrinutost da će Federalne rezerve nastaviti da povećava američke kamatne stope navela investitore da smanje izloženost rizičnoj imovini.

Analitičari očekuju da će ograničenost snabdevanja naftom nastaviti da podržava cene dok se proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD širi skromnim tempom.

„Sa malim prostorom za OPEK+ da poveća proizvodnju, tržište nafte će se boriti da se uravnoteži u narednim mesecima, čime će podići cene“, rekao je Stiven Brenok iz naftnog brokera PVM.

Izvršni direktor kompanije ConocoPhillips Rajan Lens upozorio je u utorak na preteću nestašicu sirove nafte i volatilnost cena.

Ograničene zalihe su zadržale Brent iznad 105 dolara po barelu i izazvale međumesečne spredove Brent-a u širokom nazadovanju na preko 4,40 dolara po barelu. Na zaostalom tržištu, cene u prvom mesecu su veće od onih u narednim mesecima.