Austrijski ministar spoljnih poslova kaže da Putin ne treba da pobedi

Austrijski ministar spoljnih poslova kaže da Putin ne treba da pobedi

Austrijski savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Aleksandar Šalenberg izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin ne bi trebalo da pobedi u ratu koji je započeo protiv Ukrajine.

On je to rekao u komentaru novinarima, komentarišući zajedničku posetu Ukrajini sa češkim kolegom, prenosi Ukrinform pozivajući se na APA.

„Cilj je da Putin ne pobedi. Putin nije uspeo da uništi Ukrajinu, nije uspeo da podeli Zapad“, rekao je Šalenberg.

Prema njegovim rečima, njegova zajednička poseta Kijevu sa češkim ministrom spoljnih poslova Janom Lipavskim je „jasan znak solidarnosti centralne Evrope“, a format Slavkova „funkcioniše kao celina“.

Šalenberg je rekao da je sada važno obezbediti postojanje sveta u kome važe međunarodno pravo i vladavina prava, a ne „zakon najjačih”.

On je podsetio da Austrija, kao neutralna država, pruža Ukrajini uglavnom humanitarnu pomoć. Generalno, finansijska podrška Austrije iznosi oko 80 miliona evra. Ukrajini je dopremljeno oko 980 tona humanitarne pomoći, a zemlji je predato 38 vatrogasnih i spasilačkih vozila. Austrija je takođe primila oko 80.000 izbeglica iz Ukrajine.

„Mi ćemo nastaviti da solidarno podržavamo Ukrajinu. Obnovićemo ovu zemlju – čim to ponovo bude moguće“, rekao je austrijski ministar.

Kako se navodi, poseta Ukrajini je prvobitno bila planirana u takozvanom formatu Slavkov (Austrija, Češka, Slovačka), ali je ministar spoljnih poslova Slovačke Ivan Korčok bio primoran da otkaže putovanje na poslednjem. trenutak zbog zaraze koronavirusom.