Putin objašnjava poskupljenje energenata

Putin objašnjava poskupljenje energenata

EU je uvela sankcije Moskvi i zatvorila rute snabdevanja, ali sada želi da za nestašicu gasa okrivi Gasprom, izjavio je u utorak ruski predsednik Vladimir Putin. Rusija je spremna da isporuči onoliko gasa koliko je Evropi potrebno, ako EU želi da prestane da „gazi na grablje“, rekao je Putin tokom posete Teheranu na samitu sa predsednicima Irana i Turske.

„Kakve veze ima Gasprom sa tim? Zatvorili su jednu, drugu rutu, stavili su ove pumpne stanice pod sankcije“, rekao je Putin na pitanje o trenutnoj nestašici gasa u Nemačkoj. „Gasprom je spreman da pumpa koliko je potrebno, ali [Zapad] je sve sam zatvorio. I oni gaze na iste grablje kada su u pitanju nafta i naftni derivati“, dodao je ruski predsednik.

Ruski gasni gigant je uvek ispunjavao svoje ugovorne obaveze, dodao je Putin, nazvavši optužbe na račun Gasproma „potpuno neosnovanim“ i pokušajem zapadnih zemalja da „prebace krivicu za sopstvene greške“ na Rusiju.

Putin je ponovio ono što je rekao prošlog meseca o energetskoj politici EU, rekavši da je blok proveo prošlu deceniju zanemarujući sektor „tradicionalne energije“ – uglja, nafte, gasa i nuklearne energije – u korist „zelenih“ projekata kao što su vetar i solarna energija.

„Banke ne finansiraju, osiguravajuća društva ne osiguravaju, lokalne vlasti ne dodeljuju zemljište za nove projekte, gasovod i drugi transport nisu razvijeni“, rekao je Putin. „Sada vidite rezultat.“

Zapadne nacije su „veliki stručnjaci u oblasti netradicionalnih odnosa“, rekao je ruski predsednik, pa su odlučili da ulažu i u „netradicionalne vrste energije“. „Zima se pokazala dugom. Nije bilo vetra. To je sve.“

Gasprom je u ponedeljak navodno obavestio svoje klijente da od 14. jula ne može da isporučuje prirodni gas Nemačkoj zbog više sile. Gasovod Severni tok 1 je zatvoren radi godišnjeg održavanja i zahtevao je Siemens turbinu koja je poslata u Kanadu na popravku. Otava je, međutim, zadržala turbinu, pozivajući se na antiruske sankcije SAD i njihovih saveznika. Od tada se navodno predomislio, na zahtev Berlina. Naftovod bi trebalo da nastavi sa normalnim radom do četvrtka.

Nemačka je takođe odbila ponudu Rusije da preusmeri isporuke preko Severnog toka 2, drugog gasovoda ispod Baltičkog mora, rekavši da gasovod nije legalno sertifikovan za rad. Berlin je u februaru, pre ruske vojne operacije u Ukrajini, stavio sertifikat za gasovod na neodređeno vreme.