Srbija najavila kupovinu gasa od Mađarske

Srbija najavila kupovinu gasa od Mađarske

Srbija je od Mađarske kupila 500 miliona kubnih metara gasa koji će se skladištiti u mađarskim skladištima.

Ovo je izjavio ministar finansija Srbije Siniša Mali, prenosi „Evropska pravda“ pozivajući se na Euractiv.

Ministar nije naveo gde je Mađarska, koja ne vadi fosilna goriva u zemlji, kupila gas. Srbija je Mađarskoj već prebacila akontaciju od 250 miliona evra i namerava da pošalje još jednu uplatu krajem jula.

Mali je rekao da su dobavljači gasa kompanije MVM i MET, a da će navedena količina gasa biti uskladištena u Mađarskoj do 1. oktobra.

Prema sporazumu, Srbija će u oktobru imati pravo da koristi dnevnu zapreminu od 3 miliona kubnih metara, koja će se udvostručiti na 6 miliona kubnih metara od novembra do februara.

U martu će se dnevna količina ponovo vratiti na 3 miliona kubnih metara dnevno.

Srbi pune svoja skladišta u Banat Dvoru, a prema rečima političara, pristup ovim rezervama uskladištenim u Mađarskoj, kao i jeftinom ruskom gasu, obezbediće da stanovništvo i industrija prežive zimu.

Mali je napomenuo i da će zahvaljujući kineskim prijateljima nabaviti ugalj, ali je dodao da zemlja namerava da potpiše sporazume sa 11 zemalja kako bi im obezbedila dovoljne izvore energije.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je prošle nedelje da su skladišta gasa u Mađarskoj popunjena 44 odsto.

Tokom Sijartove posete Beogradu 10. juna, dve zemlje su saopštile da su potpisale najveći energetski sporazum do sada.

Kao što znate, Srbija se takođe nije pridružila sankcijama EU protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu. Evropski parlament je prošle nedelje pozvao Srbiju da se hitno pridruži sankcijama Evropske unije Rusiji.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u načinu na koji se odvija rat Ruske Federacije protiv Ukrajine vidi znake svetskog rata i naveo da je važno učiniti sve da se očuva mir na Balkanu.