SAD su uspešno testirale hipersonično oružje Raitheon

SAD su uspešno testirale hipersonično oružje Raitheon

Sjedinjene Države su uspešno testirale hipersonično oružje kompanije Raitheon Technologies Corp koje diše vazduh i može da postigne brzinu veću od pet puta veću od brzine zvuka, što ga čini trećim uspešnim testom te klase oružje od 2013, navodi Pentagon u saopštenju u ponedeljak.

Razvojni program za koncept hipersoničnog vazdušnog oružja vodi Agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane ili DARPA. I Raitheon i Lockheed Martin Corp se takmiče za konačnu dodelu ugovora.

Vozila koja dišu vazduh koriste vazduh uhvaćen iz atmosfere da bi postigli trajni pogon. Različiti tipovi pogona rade u vakuumu svemira.

Od septembra su izvršena četiri testiranja hipersoničnog oružja koje diše vazduh. Rejtheonov proizvod je oba puta bio uspešan, a Lockheed je imao jedan uspešan test i jedan neuspeh.

„Unapređenje hipersoničnih sposobnosti naše zemlje je kritični nacionalni imperativ, a ovo je bio važan korak napred. Uspešne letne testove uzastopce nam daje još veće poverenje u tehničku zrelost našeg HAVC prototipa,“ Ves Kremer, predsednik kompanije Raitheon Poslovna jedinica za rakete i odbranu, rekla je.

Tokom testiranja leta, nakon što je HAVC izbacio iz aviona i ubrzao do hipersoničnih brzina pomoću scramjet motora, Rejtheon je rekao u izjavi: „Vozilo je letelo putanjom koju su inženjeri osmislili da namerno naglasi koncept oružja kako bi istražili njegove granice i dalje potvrdili digitalno modeli performansi“.

Ovaj uspeh označava treći uspešan test u nizu hipersoničnog oružja u različitim američkim programima u razvoju.

Ovi uspešni testovi su usledili nakon neuspelog probnog leta drugog tipa hipersoničnog oružja, Common Hipersonic Glide Bodi, 29. juna, u postrojenju Pacific Missile Range na Havajima.

Sjedinjene Države i njihovi globalni rivali povećavaju svoj tempo da naprave hipersonično oružje – sledeću generaciju oružja koja oduzima protivnicima vreme reakcije i tradicionalne mehanizme poraza.

Hipersonično oružje putuje u gornjim slojevima atmosfere brzinom većom od pet puta većom od brzine zvuka, ili oko 6.200 kilometara (3.853 milje) na sat.