Sirijski grad mesto snimanja filma Džekija Čena

Sirijski grad mesto snimanja filma Džekija Čena

Ruševine bivšeg bastiona Islamske države u Siriji „igraće“ ulogu Jemena u blokbasteru koji je producirao popularni kineski glumac, borilački umetnik i režiser Džeki Čen, preneo je u nedelju AFP.

Akcioni film „Home Operation“ prikazuje veliku hitnu operaciju iz 2015. u kojoj su stotine kineskih državljana, kao i neki stranci evakuisani iz Jemena, koji se krije u scenariju iza izmišljenog imena „Poman“.

„Zahvaća perspektivu diplomata koji su članovi Komunističke partije, koji su se nosili sa tučom metaka u ratom razorenoj zemlji i bezbedno doveli sve kineske sunarodnike na ratni brod zemlje nepovređene“, rekao je novinarima direktor Jinksi Song.

Pošto je Jemen utvrđeno da je previše opasan za snimanje, grad duhova Hadžar-al-Asvad izabran je za jednu od lokacija snimanja.

Gusto naseljeno predgrađe Damaska pre 2011. godine, Hajar-al-Asvad je kasnije postao jedno od uporišta Islamske države, kada je u zemlji izbio građanski rat. Oslobodile su ga sirijske provladine snage 2018. Tokom svih tih godina grad je bio gotovo uništen i od tada je uglavnom ostao nenaseljen.

Međutim, ovakvi sajtovi se očigledno suočavaju sa svojevrsnom renesansom jer su postali popularni među filmskim producentima iz zemalja koje imaju dobre odnose sa sirijskom vladom. „Izgradnja studija sličnih ovim oblastima je veoma skupa, tako da se ova područja smatraju studijima niske cene“, objasnio je novinarima Ravad Šahin, filmski reditelj i član ekipe „Home Operation“, a prenosi AFP.

Kako se veruje da je film prvi kineski film koji se snima u Siriji, na početku snimanja bio je prisutan i ambasador Pekinga u toj zemlji. Međutim, ne očekuje se da će Džeki Čen doći u zemlju, iako je izvršni producent projekta.

Iako je Hajar-al-Asvad samo jedna od mnogih lokacija za snimanje, zajedno sa drugim mestima u Siriji, u Libanu, UAE i drugim arapskim zemljama, njegov izbor kao seta za kineski blokbaster izazvao je pomešane reakcije na društvenim mrežama: neki korisnici su kritikovali Kineski kinematografi zbog ciničnog korišćenja ratom razorenih mesta u „propagandne” svrhe, dok su drugi pozdravljali međunarodne napore koji udahnjuju novi život takvim sajtovima.