Njujork dobija „Ukrajinski put“

Njujork dobija „Ukrajinski put“

Čim gradonačelnik Erik Adams potpiše zakon, Njujork će zvanično preimenovati ugao avenije Brajton Bič i avenije Koni Ajlend u „Ukrajinski put“. Dve avenije se ukrštaju u srcu bruklinskog susedstva, koje se nekada zvalo „Mala Odesa“ i poznato po velikoj koncentraciji ljudi koji govore ruski i imigranata iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Ambasador Ukrajine pri UN Sergej Kislica najavio je predstojeću promenu imena putem Tvitera u ponedeljak. Međutim, zakon koji je uključivao usvojen je prošle nedelje, kao deo nastojanja da se još jedna raskrsnica u Bruklinu odredi kao Mali Bangladeš, a deonica u Kvinsu kao Mali Tajland. Sve u svemu, predlog se odnosi na 78 javnih mesta širom Njujorka, prema lokalnom izdanju PIKS11.

Njujork je dom najveće ukrajinske zajednice u SAD, sa više od 150.000 članova koncentrisanih uglavnom u Bruklinu i Ist Vilidžu na Menhetnu. Naselje Brajton Bič, koje se nalazi duž istoimenog primorskog pojasa, bilo je omiljeno odredište sovjetskih emigranata, uključujući i one iz Ukrajine. Nakon priliva Jevreja Aškenaza 1970-ih, bila je poznata kao „Mala Odesa“. Mnogi stanovnici ovog naselja govore ruski kao svoj maternji jezik.

Nije odmah bilo jasno da li je novo ime raskrsnice gest podrške Kijevu od strane vladajućih demokrata u Njujorku ili deo tekućih napora stranke da oda počast raznim etničkim zajednicama koje su se naselile u najvećem američkom gradu.

Prošlog novembra, stanica metroa na Njukirk aveniji u Bruklinu zvanično je nazvana „Mali Haiti“, dok je ugao u Ričmond Hilu u maju 2021. nazvan „Mala Gvajana“, u znak priznanja najvećoj zajednici iseljenika iz te južnoameričke zemlje.

Poslednjih meseci nekoliko evropskih vlada dalo je proukrajinska imena ulicama u svojim prestonicama u kojima se nalaze ruske ambasade. Rusija je odgovorila tako što je trg ispred američke ambasade u Moskvi preimenovala u Donjecku Narodnu Republiku, dok je trg ispred britanske ambasade dobio ime po Luganskoj Narodnoj Republici. Moskva je u februaru priznala nezavisnost obe republike Donbasa, pre nego što je poslala trupe u Ukrajinu.